Champions League fotboll (damer)

Svensklaget Chelsea nära CL-semifinal

avPetter J Larsson

LONDON. Chelsea är nära semifinal i Champions League.

Svensklaget slog Paris SG med 2-0 i första kvartsfinalmötet. 

– Vi är en klubb med stora ambitioner och målet i år är högre än semifinal, säger Chelseabacken Magdalena Eriksson till Sportbladet.

Chelsea tog ett stort kliv mot semifinal i damernas Champions League efter 2-0 på hemmaplan mot Paris Saint Germain i svenskmötets första drabbning på torsdagskvällen.

– Det är otroligt viktigt. Vi är en klubb med jättestora ambitioner och vi tar nya steg varje år, säger Chelseabacken Magdalena Eriksson till Sportbladet.

– Vi kom till semifinal i fjol och självklart är våra mål högre än så i år. Vi vill gå så långt vi bara kan, det skulle vara jätteviktigt för klubben. 

Lindahl bänkad

De engelska mästarna kom till spel på Kingsmeadow i södra London utan landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, som satt på bänken till förmån för tyskan Ann Katrin Berg. 

– Jag är glad över att jag har varit med och tagit Chelsea hit, sedan får vi se om jag får nya chanser eller om de vill spela med Berg framöver, säger Lindahl.

Foto: Petter Larsson
Foto: James Chance / Getty Images Europe

Utöver den tyske landslagsmålvakten konkurrerar hon även med Englands målvakt Carly Telford.

– Det är svårt, det är något nytt för mig och det gäller ju som elitidrottare att hitta nya vägar för att fortsätta utvecklas och det är ju där som konkurrensen är bra, man tvingas ju hela tiden bli bättre och det känner jag att jag blir.

Är du orolig över VM-formen?

– Det är klart att jag har tänkt på det – vad skulle hända om jag inte fick spela någonting? – och kommer jag vara redo och så, men än så länge har Peter (förbundskapten Gerhardsson) sagt att han ska ha tålamod med mig. Och jag tror att jag kommer få spela några matcher till här.

Stöttas av Luiz

Med tre svenska försvarare på plan – Eriksson och Jonna Andersson i Chelsea och Emma Berglund i Paris – stod matchen länge och vägde utan några klara målchanser i första halvlek.

Men efter 0-0 i paus inledde högt pressande Chelsea en offensiv forcering – och fick tillslut utdelning.

Fran Kirby, som ersatte skadade So Yun Ji i början på andra halvlek, fick ett friläge i 54:a matchminuten och var nära att sätta 1-0 med sin första bollberöring.

Men skottet gick strax utanför och i stället var det Chelseas högerback Hannah Blundell som i 73:e minuten tryckte upp ett vänsterskott i krysset till höger om Paris chilenska landslagsmålvakt Christiane Endler – inför ögonen på Englands förbundskapten Phil Neville.

Foto: Petter Larsson
Jonna Andersson och Peter Gerhardsson

På läktaren satt även Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson och Chelseas brasilianske herrstjärna David Luiz.

– David Luiz har stöttat oss mycket, han har följt oss mycket och när vi vann cupen förra året så bjöd han in oss till sin restaurang, säger Magdalena Eriksson.

1 av 2 | Foto: Petter Larsson

– Så han är väldigt delaktig och aktiv med oss och det är jättekul så klart. Det känns mer och mer som att vi är en klubb.

Några minuter efter ledningsmålet var Luiz och hemmafansen nära att jubla igen när Sophie Ingles stenhårda nick från bara några meters avstånd blev till en rungande stolpträff. 

Men det blev engelskan Erin Cuthbert som i 88:e minuten kom fri  och behärskat fastställde slutresultatet med ett lågt skott i bortre hörnan.

– Jag tycker att det känns rätt skapligt överlag, speciellt när vi får in det andra målet, säger Jonna Andersson.

Drömmer om finalen

– Det släpper lite och det är klart att det är skönare att åka i väg med 2-0 än 1-0. 

Londonklubben, som spelade semifinal i Champions League i fjol, har aldrig kommit längre än så i turneringen.

– Det är ju de här matcherna man spelar för och tränar för. Det är klart att ligan och engelska cupen är viktiga men det är Champions League och de här stora matcherna som man spelar för. Det här är någonting man förberett sig för hela året, säger Jonna Andersson.

Vad skulle en finalplats innebära för dig och klubben?

– Det är någonting man drömmer om, men sedan är det klart att vi bara är halvvägs in i kvartsfinalspelet. Vi har ett bra resultat att ta med oss men skulle vi ta oss vidare där så har vi ändå två semifinalmatcher kvar så vi ska nog inte gå i finaltankar än.

I PSG satt svenska landslagsbacken Hanna Glas på bänken.

1 av 2