”Granens” konstgräs-byte: ”Nu kanske jag vill...”

avMichael Wagner

GÖTEBORG. Inför konstgräsmatcher har Helsingborg konsekvent vägra att förbereda sig på samma underlag.

– Nu vill jag kanske ha några minuter dagen innan, säger Andreas Granqvist.

– Den diskussionen är jag trött på, säger tränaren Peo Ljung.

Trots en mycket bra avslutning borta mot Häcken på Bravida Arenas konstgräs föll Helsingborg med 1–2. Men i slutet av matchen var den allsvenska nykomlingen nära en kvittering när man pressade tillbaka Häcken rejält efter att hemmalaget dominerat matchen i nära en timme.

Acklimatisering: minst 30 minuter

Efter matchen gav HIF-tränaren Peo Ljung sin delförklaring till hans lags bleka insats i matchinledningen:

– När vi går till konstgräs brukar det ta 15-35 minuter innan vi har vant oss vid hur snabbt underlaget och touchen är. Det som fördärvar bilden för oss i första halvlek är att vi gör mottagnings- och passningsmisstag där vi missbedömer hastigheten.

– I slutet sätter vi verkligen vår prägel på matchen och då har vi vant oss vid massor av saker, säger Ljung.

Har ni inte tränat på konstgräs inför matchen?

– Nej, vi har inget konstgräs som ens liknar det här i Helsingborg. Vi har en nylagd plan som har en annan typ av granulat och den går inte att vattna heller. Vi har tränat på Olympia (på vanligt gräs). 

Borde ni träna på konstgräs?

– Nej, den diskussionen är jag ganska trött på. Vi föredrar gräs, säger Peo Ljung bestämt och slår sedan näven i bordet.

– Lägg ner det. Det är två jättefina lag som möts och det här är förutsättningarna. 

Men en stund senare tycks Ljungs lagkapten, Andreas Granqvist, vara av en annan uppfattning.

Granen har tänkt om

– Vi är inte inne i matchen. Så enkla misstag som vi gör i första halvlek – bolltapp, bollar som studsar ifrån oss, vi håller inte i bollen – i första matchen mot Norrköping hade vi inget av det. Det är så här i svensk fotboll, de föredrar att spela på det här konstgräset. Det får vi acceptera och försöka utveckla, säger Granqvist. 

– Vi valde att inte försöka träna på konstgräs inför den här matchen. Men vi satt precis i omklädningsrummet och funderade på om vi ska göra det inför nästa konstgräsmatch för att få lite bättre touch på bollen. 

– Men vi har ingen sådan här konstgräsplan i Helsingborg som vi kan bevattna. 

Vad tycker du?

– Inför den här sa jag att jag absolut inte ville träna på konstgräs. Nu kanske jag vill ha några minuter dagen innan, 20-25 minuter. Vi får analysera det här, säger Andreas Granqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM