Allsvenskan i fotboll

”Det är många som vill visa sitt riktiga jag”

Av: 

Malin Wahlberg

Rikard Norling.

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Förlusten mot IFK Norrköping var blytung.

Nu har AIK gått igenom debaclet in i minsta detalj inför derbyt mot Hammarby.

– Vi har gjort en stor analys. Det är helt klart att vi behöver utveckla vårt spel, säger Rikard Norling.

AIK-spelarna sågade sig själva efter 1-4-förlusten mot IFK Norrköping senast. Även Rikard Norling var kritisk till sin insats.

Inför derbyt mot Hammarby gick tränaren igenom matchen extra noggrant.

– Vi gick igenom allt vad gäller Norrköpingsmatchen, eller allt väsentligt som vi behöver. Vi delade upp matcherna vilket man kanske inte normalt gör. Vi har låtit Norrköpingsmatchen leva sitt liv lite fortfarande för att sedan då avsluta den och påminna oss om vissa saker som vi kan ta med oss mot Hammarby, säger Norling och fortsätter:

– Vi går igång med ett nytt spelsätt och när man åker på en ganska saftig smäll med AIK-mått mätt är det viktigt att spelarna får en bild av hur jag initialt ser på det som hände och vilka verktyg jag ger dem för att få till det på ett bättre sätt.

AIK släppte in fyra mål i första halvlek mot Norrköping.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Vad måste ni göra annorlunda mot Hammarby?

– För det första är det en oerhört stor skillnad, det är ett helt annat lag. Det finns lite i spelsättet som påminner om varandra, absolut, men det är konstgräs och naturgräs, hemma och borta.

”Hade kalkylerat med det”

Hur upplever du att spelarna har tagit förlusten?

– Allt handlar om matcher och resultat. Om jag upplevde fantastiskt bra stämning och så blir det inga bra resultat, då blir det inte bra. Det handlar om i morgon, att det är då vi ska in och visa var vi står.

Hur har spelarnas tro på spelsättet påverkats?

– Det är jätteviktigt att man får positiv feedback och känsla. Tittar man på de senaste matcherna mot Kalmar och Örebro har vi ändå fått det, sedan kommer det en sådan här match som jag mer eller mindre har kalkylerat med ska komma. Det är inte bara det nya spelsättet utan också kopplat till att att vi har ett ungt material och spelare. Med den kombinationen känner jag rent logiskt att det inte alls är konstigt. Men sedan är jag fullt medveten om att vi är AIK och att man inte kan svänga sig för mycket med de resonemangen för det upplevs mer som ursäkter, men likt förbannat är det en nulägesanalys.

”Triggar de flesta”

Enligt Henok Goitom har spelarna långt ifrån tappat tron på det nya sättet att spela, tvärtom.

– På ett sätt är det skönt att det kommer ett derby. Just efter en sådan här match är man rejält taggad på att visa att vi tror på vårt sätt att spela fotboll. Det är många som vill visa sitt riktiga jag för de vet om att många tittar i vardagsrummet framför tv-skärmarna, säger han och fortsätter:

– Det vi tryckte på direkt är att det är jätteviktigt att släppa matchen för vi har derbyt. Det kändes i atmosfären på Karlberg som att folk blickade framåt. Hade vi mött ett lag i bottenstriden hade det varit svårare att släppa. Nu har vi en chans att visa hur bra lag man är mot det lag som gjorde flest mål förra säsongen, det tror jag triggar de flesta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna om den nya trenden i allsvenskan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK

Henok Goitom

Rikard Norling

IFK Norrköping