EM i fotboll 2021

Rasism riktad mot engelska spelare

Engelska fotbollsförbundet tar avstånd

Av: 

Felix Tornberg

Hilda Djupenström

FOTBOLL

Efter Englands snöpliga förlust i EM-finalen har rasistiska tillmälen riktats mot en rad engelska landslagsspelare.

Därför ryter det engelska fotbollsförbundet, FA, ifrån – och backas av bland andra prins William.

– Jag är äcklad, skriver han på Twitter.

Sedan Bukayo Sakas straff räddades av Gianluigi Donnarunma i EM-finalen har hatet och rasismen återigen letat sig in i kommentarsfält på sociala medier.

Utöver Saka har förolämpningarna främst riktats på mot de två andra straffmissande engelska landslagsspelarna, Marcus Rashford och Jadon Sancho.

På grund av de många kränkande kommentarerna har en representant för det engelska fotbollsförbundet, FA, uttalat sig för BBC.

”FA fördömer starkt alla former av diskriminering och är förskräckt av online-rasismen som har riktats mot några av våra spelare på sociala medier” säger denna.

”Vi kan inte vara tydligare gällande att någon bakom ett sådant motbjudande beteende inte är välkommen att följa landslaget. Vi kommer att göra allt vi kan för att stödja de drabbade spelarna samtidigt som vi uppmanar till tuffast möjliga straff för alla ansvariga”.

En väggmålning i Manchester föreställande Marcus Rashford har vandaliserats efter förlusten.
En väggmålning i Manchester föreställande Marcus Rashford har vandaliserats efter förlusten.

”Äcklad av rasismen”

Nu har även Boris Johnson, landets premiärminister, fördömt tillmälena.

”Det engelska laget förtjänar att ropas ut som hjältar, inte att bli utsatta för rasism på sociala medier. De ansvariga för de här förskräckliga illgärningarna borde skämmas”, skriver han på Twitter.

Prins William har också tagit ställning i frågan och skriver:

”Jag är äcklad av rasismen som riktats mot Englands spelare efter gårdagens match. Det är totalt oacceptabelt att spelare måste utstå detta vidriga beteende. Det måste upphöra och alla inblandade bör ställas till svars”.

Hyllningarna till Saka: ”Stolt över dig!”

Förbundet ska nu göra allt i sin makt för att de skyldiga ska få känna av konsekvenserna av beteendet. Detta i form av anmälningar och avstängningar. FA vill även att den brittiska regeringen ska agera i frågan. Det samma gäller sociala medieföretag, som Twitter.

Saka får en kram av Southgate efter missen.

”De måste ta steget och ta ansvar och agera att förbjuda kränkningar från sina plattformar, samla bevis som kan leda till lagföring och stöd för att göra sina plattformar fria från denna typ av avskyvärda övergrepp”, säger talespersonen.

Utöver att Saka, Rashford och Sancho fått stöd från sina lagkamrater och FA har kärleken trillat in från alla möjliga håll och kanter.

”Jag älskar Saka”, skriver den förre Oasis-medlemmen Liam Gallagher på Twitter.

”Väldigt modigt grabben!”, skriver Steven Gerrard på Instagram.

”Stolt över dig lillebror! Detta kommer bara bygga på din framgång!”, skriver lagkamraten Pierre-Emerick Aubameyang på sin Instagram-story.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

EM i fotboll 2021

LÄS VIDARE

Sågas i England för straffplanen – försvar sig

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Fotbolls-EM

Englands herrlandslag i fotboll

Twitter

Fotboll

Rasism