Tredje raka titeln bärgad för Lyon efter dramatisk förlängning

avDaniel Sörensen

0–0 efter 90 minuter – och egentligen bara en farlig målchans.

I en dramatisk förlängning av Champions League-finalen mellan Lyon och Wolfsburg smällde det desto mer.

Efter fem mål och ett rött kort kunde Lyon, med siffrorna 4–1, säkra segern.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Amandine Henry efter matchen.

Förutsättningarna var glasklara.

Olympique Lyonnais – de regerande CL-mästarna – skulle vid vinst i kvällens final mot Wolfsburg kamma hem sin tredje raka titel i turneringen. Tyskorna spelade i sin tur för att ta ”trippeln”, eftersom att de redan vunnit Frauen-Bundesliga och DFB Pokal tidigare i vår.

Dansade på mållinjen

Nilla Fischers Wolsburg fick lägga mycket fokus på att ligga rätt i defensiven mot ett spelskickligt Lyon som dominerade det mesta av spelet.

Men det tog nästan 69 minuter innan publiken på Dynamostadion i Kiev fick se en riktigt vass chans. Lyons Eugenie Le Sommer skarvnickade fram en hörna till Amandine Henry – som nickade över målvakten Almuth Schult.

Avslutet räddades på mållinjen av Wolfsburgs vänsterback Noelle Maritz, men det såg onekligen ut som att bollen korsade mållinjen. Lyon-spelarna lyfte armarna i luften och var beredda att fira målet.

Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterst / Rex Features

Vände på en minut

Matchen var mållös efter 90 minuter, men bara tre minuter in i förlängningen kunde danskan Pernille Harder – med hjälp av en styrning på Wendie Renard – skjuta in 1–0 för tyskorna.

Det hjälpte föga. Efter att Wolfsburgs Alexandra Popp dragit på sig sitt andra gula kort kunde Lyon både kvittera och vända till 2–1. Det tog bara en dryg minut mellan Henrys och Le Sommers mål.

– Jag får tillbaka bollen på fötterna och tar i för fullt. Målet tar oss tillbaka in i matchen, kommenterar Amandine Henry om sitt 2–1-mål, till Lyons egna tv-kanal.

”Är stolta och reser oss”

Efter Ada Hegerbergs femtonde CL-mål för säsongen kunde även Camille Abily fastställa slutresultatet till 4–1. Tre av målen spelade holländskan Shanice van de Sanden fram till. Hon byttes in i den 95:e minuter och var tongivande i Lyons vändning.

– Det är en final med motgångar och vändningar. Jag skänker en tanke till Wolfsburg, men resultatet var inte orättvist. Vi gjorde ett godkänt mål som dömdes bort. Sen släpper vi in ett mål i förlängningen, men vi är stolta och reser oss, säger Lyons tränare Reynald Pedros till L’Équipe.

– Jag är stolt över mina spelare, de gav aldrig upp. De har kämpat hela säsongen för det här, fortsätter han.

Orkade inte komma tillbaka

Nilla Fischer var besviken efter finalförlusten. Hon säger att Popps utvisning blev oerhört matchavgörande.

– När vi har ett rött kort och de gör mål vet vi att vi är en spelare mindre, och då är det tufft att komma tillbaka. Vi försökte kontra men hade inte kraften nog att lyckas med det ikväll, säger Wolfsburgskaptenen till TT.

– Det känns väldigt jobbigt just nu men i slutändan måste vi vara stolta. Två titlar är bra och vi gav verkligen Lyon en tuff match, säger hon.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.