Sprickan total: Vd:n och miljardmannen hoppar av

Mikael Ahlerup har lämnat in sin avskedsansökan och Kawa Junad har stoppat alla extrainvesteringar

Reporter: Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Investeraren Kawa Junad var tydlig med att Dalkurd skulle sluta vara ett familjeföretag för att i stället bli mer professionellt.

Halvvägs in i säsongen parkerar den allsvenska nykomlingen som nästjumbo, huvudtränaren har sparkats och vd:n lämnat.

Sprickan är total – och värre blir det.

– Jag är här för att ändra saker, men som det är nu kan jag inte göra det. Det är slöseri med pengar och tid. Jag vill inte vara en del av Dalkurds fall, säger miljardmannen till Sportbladet.

Det blåser snålt kring nykomlingen Dalkurd. Klubben har fått en tuff start på sitt allsvenska äventyr, med bara fem inspelade poäng på elva matcher.

Några omgångar före VM-uppehållet fick tränaren Azrudin Valentić sparken och under söndagen var Expressen först med att rapportera att Mikael Ahlerup är på väg att säga upp sig som vd, efter bara ett halvår på posten.

Nu kan Sportbladet avslöja fler turer kring klubben, som i vintras bytte Borlänge mot Uppsala och Domnarvsvallen mot Gavlevallen.

Stor spricka i klubben

Miljardmannen Kawa Junad har investerat i Dalkurd i över två år. För några månader sedan berättade han i en långintervju hur det gick till när han kom in i klubben och att framtidsvisionerna var att skapa akademier som sträcker sig över flera länder, höja rankningspoängen för den svenska ligan, producera spelare till det svenska landslaget och bli ett föredöme inom den svenska fotbollen.

– Nu när vi gick upp i Allsvenskan sa jag faktiskt stopp, vi kan inte fortsätta såhär. Ni måste göra organisationen mer professionell, inte vara någon typ av familjeföretag. Pengar och resurser kan inte hjälpa er annars. ”Hur vill vi ha det? Nu försöker jag knuffa er i den riktningen – men ifall ni inte gör något åt saken så kan jag inte vara en del av det här längre”, sa Kawa Junad till Sportbladet i mars.

Halvvägs in i första allsvenska säsongen är allt i stället på väg att rämna. Miljardmannen har stoppat alla extrainvesteringar och godkänt Mikael Ahlerups avskedsansökan. Allt för att styrelsen, – enligt honom – med ordförande Ramazan Kizil i spetsen, brutit mot överenskommelsen.

– Intresset hos några av familjemedlemmarna går i motsatt riktning som klubbens och det påverkar Dalkurd. Det är därför vi är i den här situationen.. När vi gav Mikael Ahlerup vd-rollen har han inte fått jobba på sitt sätt. Dom gjorde det svårt för honom att jobba professionellt. När resultaten inte går bra måste man göra förändringar, flera förändringar. Går klubben dåligt är det inte bara tränarens fel. I Dalkurd styr ordförande (Ramazan Kizil) allt. Han har gjort så många fel. Är man emot honom kickas man. Vi kom överens om att Mikael skulle få full kontroll, med alla befogenheter.

– Mikael tog på sig ansvaret för allt när det gick dåligt. Han började inse att vi behövde förändringar. Han ville lösa hela situationen, inte bara en del av det, och därför ville vi ha en bättre sportchef som skulle kunna rekrytera bättre spelare och en stor tränare. Men återigen gick Ramazan in och sa nej. Han skickade ett mejl som insisterade att det inte skulle hända. Istället försvarade han sportchefen som är en del av familjen, hans egen son, och ignorerade vd:s förfrågan, berättar Kawa Junad.

Foto: MARCUS ERICSSON
Kawa Junad.

”Mikael har lämnat”

Hur påverkade den dåliga starten människorna i klubben?

– Den har inte påverkat. Orsaken till varför vi är i den här situation är för att vi låtit sportchefen vara kvar. Hans far ville ge honom en andra chans, trots att han är oerfaren och har gjort så många misstag i tre år som sportchef. Det fanns en väldigt bra och erfaren sportchef tillgänglig, med god erfarenhet från allsvenskan, som med sina kontakter hade kunnat anställa oss en rutinerad tränare och flera klasspelare under sommarfönstret för att rädda klubben kvar i ligan. Jag skulle då ha bidragit med pengar. Men de vägrade denna möjlighet och alla uppoffringar från vår vd blev bortkastade. Ingen frågade mig när vi sparkade tränaren. Ingen sa någonting. Familjen bestämde allt. 

Hur är din relation med Mikael Ahlerup?

– Väldigt bra. Han är väldigt professionell. Jag är ledsen för honom och känner mig skyldig över att han hamnade i den här situationen. Han gjorde ett bra jobb. Han är den vd som jag rekryterade. Han lämnade in sin avskedsansökan, men hjärtat fanns fortfarande med Dalkurd. Jag bad honom avvakta så att jag kunde ordna upp situationen. Jag försökte mitt bästa och fick några av styrelsemedlemmarna att övertyga ordföranden att tänka om eller att ge några från den yngre generationens medlemmar deras platser i styrelsen så att vi kunde fortsätta styra klubben med ungt blod. Tyvärr gav det inte något och Mikael Ahlerup har nu lämnat. 

Gått 20 miljoner över budget

Kawa Junad är uppgiven när han pratar med Sportbladet. Mikael Ahlerup var hans rekrytering. Junad ville ha en etablerad vd som visste vad allsvenskan handlade om. Han återkommer flera gånger till att Ramazan Kizil inte lät honom göra sitt jobb, utan att ordföranden istället förstörde genom att göra på sitt sätt i de mest kritiska momenten.

Därför kommer nu miljardmannen sluta sponsra Dalkurd så länge som Ramazan Kizil sitter kvar.

– Jag är så ledsen över det. De har inte investerat en enda krona på tre år, utan det var bara jag och mitt företag som sponsrade. Jag hoppas jag har fel, men jag tror inte att klubben kan hantera det här och jag vet inte hur framtiden ser ut. Men när en ny generationen av Dalkurdsupportrar och en neutral styrelse kontrollerar klubben, kommer jag gladeligen gå in och investera ännu mer för att uppnå det som skulle uppnås. Men så länge som familjen kontrollerar kan varken jag eller någon annan hjälpa vårat älskade Dalkurd.

Foto: BILDBYRÅN
Dalkurds ordförande Ramazan Kizil.

Hur mycket pengar har du investerat?

–All budget betalades från mig, inte bara den här säsongen utan även under de två senaste säsongerna också. Jag har redan betalat omkring 20 miljoner över budgeten.

 20 miljoner?

– Ja. För det mesta köpte jag nya spelare, men det var inget problem för jag var till och med beredd på att betala mer denna sommar för att kunna köpa spelare och på så sätt undkomma nedflyttning. Pengar var aldrig ett problem. Men återigen, jag kan bara investera till professionella och erfarna sportchefer. Vi kunde inte acceptera samma misstag och Dalkurd förtjänar inte den här situationen. Jag är här för att ändra saker. Jag investerar, men jag kan inte göra det som det är nu. Det är slöseri med pengar och tid. Jag vill inte vara en del av Dalkurds fall. 

Vill inte uttala sig

Sportbladet har varit i kontakt med både ordförande Ramazan Kizil och sportchefen Adil Kizil.

Sportchefen vill inte kommentera uppgifterna och ordföranden är fåordig.

– Vi har ingenting att säga så länge vi inte kommit ut med något pressmeddelande.

Investeraren Kawa Junad berättar att han godkänt Mikael Ahlerups avskedsansökan och att han själv stoppat alla extrainvesteringar. Vad säger du om det?

– Det har jag ingen aning om, ingenting jag känner till. Det finns ingenting mer att kommentera, svarar han kort.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: