Elfsborg kvitterade i slutsekunderna av västderbyt

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

BORÅS/STOCKHOLM. Per Fricks sena kvittering ledde till ett vilt firande av lättade av Elfsborgsspelare.

Poängräddningen var en moralboost för boråsarna som haft en tung period.

– Det var skönt för oss att få någonting att glädjas åt och slippa gå härifrån och må dåligt, säger Per Frick.

Efter fem förluster på sina åtta första matcher var det ett pressat Elfsborg som tog emot IFK Göteborg i västderbyt ”El Västico”. Senast förlorade laget med 0–5 efter att både Robert Gojani och Stefan Ishizaki stått för dråpliga självmål.

Laget har under veckan slipat på ett tydligare djupledsspel och en aggressivare press och delar av det fick man till i matchen, men det såg ändå länge ut att bli även en sjätte förlust på måndagskvällen.

Göteborgs Giorgi Kharaishvili gjorde sin första match från start och var en av planens piggaste spelare i första halvlek. Den 21-årige georgiern sköt flera distansskott, men alla hamnade uppe på läktaren.

Till andra halvlek hade han dock ställt in siktet. I den 63:e minuten tog Kharaishvili emot ett inspel från högerkanten och pricksköt in ledningsmålet bakom Kevin Stuhr Ellegaard i Elfsborgsmålet.

Lyfte upp Ellegaard

Elfsborg fick omgående en fin kvitteringschans efter en kommunikationsmiss mellan målvakten Pontus Dahlberg och mittbacken Carl Starfelt, men Ishizakis avslut från nära håll täcktes ut till hörna.

Elfsborg såg ut att vara på väg mot ännu en förlust när laget i slutsekunderna fick en frispark ute på högerkanten och lyfte upp målvakten Kevin Stuhr Ellegaard i offensivt straffområde. Dansken var aldrig riktigt nära bollen, men det var däremot anfallaren Per Frick som nickade in Lundevalls inlägg bakom Pontus Dahlberg.

– Jag såg att bollen kom, lutade mig tillbaka men såg att Frick var på väg. Jag tänkte att det var bättre att hålla bort folk istället.

Han kom upp rätt högt?

– Ja, det såg jag direkt så jag backade undan och tog bort folk istället. Jag kunde förstört...

Vild glädje utbröt och i nästa ögonblick blåste domare Markus Strömbergsson av matchen.

För Elfsborgs målvakt kunde firandet med en lång intensiv löpning ut mot bänken dock slutat illa.

– Det var jobbigt ont att springa så långt. Jag fick ont i baksidan när jag skulle springa ut med grabbarna..., säger han med ett skratt.

Hyllades av klacken

Per Frick var förstås mitt i firandet och hyllades av klacken efteråt. Men påminde sig själv med lite distans att det handlade om en poäng, inte tre.

– Det var ändå skönt att få en poäng, även om vi vill ha mer, säger han.

Hur tänkte du vid frisparken?

– Den var inte inövad... Jag gick på första ytan och hoppades att bollen skulle komma där. Det gjorde den och det var skönt att den seglade in också.

Du är inte längst på planen...

– Jo, när jag hoppar... Nä, men får gå för det och tro på det. Jag kände ett visst energipåslag när vi fick en frispark hyfsat högt upp. Vi hade inte skapat mycket sedan jag kom in men nu var det upp med alla, säger han.

”Hur viktig som helst”

Trots det oavgjorda resultatet ligger Elfsborg kvar på 14:e plats i allsvenskan. Men enligt Per Frick var poängen väldigt betydelseful.

– Hur viktig som helst, att förlora hemma mot Blåvitt är aldrig kul. Nu har vi två matcher kvar (före uppehållet) att försöka ta sex poäng, säger han till C More.

Göteborg hade avancerat till sjätte plats om laget vunnit. Efter en poäng får laget nöja sig med att klättra en placering upp till nionde plats i allsvenskan.

– Det är snöpligt att det är i sista sekunden, men det är en del av fotbollen, den ingår också i matchklockan, säger Blåvitts tränare Poya Asbaghi till C More.

Foto: C MORE
Laddar Matchlista
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.