Kravet på Boateng: Kom hit eller glöm VM

FOTBOLL

Kom hit eller glöm VM.

Det beskedet fick Dereck Boateng av Ghanas förbundskapten Ratomir Dujkovic kvällen innan matchen mot Elfsborg - och tvingade Rikard Norling att ändra sin taktiska plan i sista stund.

- Förberedelserna var inte hundraprocentiga, säger Norling.

När Ghana träningsspelade mot Stuttgart stoppade AIK Dereck Boateng, eftersom matchen krockade med derbyt mot Djurgården.

Ratomir Dujkovic skickade då spionen Anthony Buffoe, som blev djupt imponerad av 23-åringens insats och tog med sig matchvideon till förbundskaptenen.

I kväll spelar Ghana återigen en träningsmatch, mot franska ligalaget Nice. Men den här gången nöjde sig inte Dujkovic med en video. Under sen söndagskväll fick Boateng beskedet att han måste åka ner till Frankrike och spela för att ha en chans att komma med i VM-truppen.

"Kan stå för beslutet"

- Beskedet kom i går (läs söndags) kväll, ganska sent. Han att han inte kunde ta ut en spelare till VM baserat på en videoupptagning, utan var tvungen att se honom live. Hade vi inte släppt Dereck hade han alltså inte kunnat bli uttagen, säger Rikard Norling.

Vems beslut var det att låta Dereck åka?

- Det var mitt, och det är ett beslut jag kan stå för.

Men att AIK ger Dereck Boateng chansen att slå sig in i Ghanas VM-trupp är inte bara för hans eget bästa. Turneringen är ett enormt skyltfönster, och gör Dereck bra ifrån sig i Tyskland kan AIK tjäna en rejäl hacka på mittfältaren vid en försäljning.

Det är inget som sportchefen Stefan Söderberg heller hymlar om.

- Spelar han i VM höjs hans marknadsvärde.

Är det därför ni släpper honom nu?

- Nej, alla parter drar nytta av det här. Dereck själv blir överlycklig och kommer han med till VM får vi tillbaka en spelare som är ännu bättre.

Tror du att Dereck spelar i AIK i höst?

- Svårt att svara på. Men det hoppas jag verkligen.

Läs också:

Johan Flinck, David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM