AIK till allsvensk semester som serietvåa

FOTBOLL

Nykomlingen fortsätter att imponera

Stockholm (TT)

Allsvensk semester som serietvåa efter nio omgångar.

Vem hade trott det om AIK?

Tränaren Rikard Norling är inte förvånad.

– Det är ett jäkla go i gruppen. Det måste kännas tufft att möta oss på Råsunda.

Foto: Björn Tilly/Bildbyrån

2–0 (0–0) i nykomlingsmötet med Gais betydde femte segern och när allsvenskan återstartar i juli är det bara Hammarby som är vassare.

Redan före säsongen stack Norling ut hakan och snackade om att hans gäng mycket väl kan slå sig in bland topp-fyra i sluttabellen.

Det tror han fortfarande.

Och nu har han resultat och prestationer att luta sig emot.

– Jag säger fortfarande att om vi maxpresterar kan vi bli bland de fyra bästa. Men det finns väldigt mycket kvar att jobba på. Det roliga är att killarna är så ambitiösa. Det är en glädje att jobba med dem varje dag, säger Rikard Norling.

Faktorer bakom vårsuccén

Bakom vårsuccén finns förstås förklaringar. Här är några:

Wilton Figueiredo (Gais), Kenny Pavey (Ljungskile), Dulee Johnson (Häcken) och Markus Jonsson (Öster) – fyra nyförvärv som gått rakt in i laget.

Derek Boatengs utveckling från misslyckat köp till VM-spelare för Ghana och strateg på AIK:s mittfält.

Publikstödet. Det kom 20234 till Råsunda och aldrig förr har så många totalt sett AIK:s fem första hemmamatcher i allsvenskan.

Förvandling med Boateng

Några av faktorerna bäddade också för segern mot Gais.

I 60 minuter hade båda lagen såväl bälten som hängslen hårt åtdragna. Det var inte snack om att ta några onödiga risker.

Därför var det torftigt värre.

Förvandlingen stod Derek Boateng för. ”Boateng – tre poäng” skrek AIK-fansen när Norling beordrade in honom efter 58 minuter.

Två senare knoppade Figueiredo in sitt tredje allsvenska nickmål för AIK på Boatengs precist slagna högerinlägg. Det var också nålen i Gais-ballongen.

– Det kändes som att det lag som får första målet, åt det hållet svänger det. AIK fick luft under vingarna och vi sjönk ihop. Det var inte mycket att snacka om, säger Gais-tränaren Roland Nilsson.

Pollenallergiker

Att Boateng satt på bänken hade med den elaka pollensäsongen att göra.

– Han har haft problem i två veckor och kände sig matt i fredags. Nu har han fått mediciner. Men det var bättre att starta med de som kände sig starka. Att sedan ha spelare som kan komma in och växeldra är nödvändigt för att lyckas under en lång säsong, säger Norling.

Frågan är bara hur länge han får dra med Boateng. Lyckat VM-spel och utlandsbuden lär komma.

Gais hade inte mycket att komma med efter 1–0 och i 79:e minuten kom spiken när Markus Jonsson slog in sin fjärde straff för säsongen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM