...då kastas AIK ut från Råsunda

FOTBOLL

Tvingas till Stadion eller Söderstadion ett helt år

Fotbollförbundets planer på att bygga om Råsunda får stora konsekvenser för AIK.

Laget får räkna med att spela sina hemmamatcher på Stockholm Stadion eller Söderstadion under ett helt år.

- Ett bygge innebär att Råsunda tas ur bruk. Minst en säsong får vi nog räkna med, säger förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Foto: På väg från solna Råsunda ska byggas om. Då tvingas AIK leta alternativ för sina allsvenska matcher. Lösningen heter förmodligen Stadion eller Söderstadion. "Så vitt jag känner till finns det inga andra stora fotbollsarenor i Stockholm", säger Per Bystedt, ordförande i AIK.

Svenska Fotbollförbundet har tagit ett principbeslut om en ombyggnation av nationalarenan Råsunda. Just nu håller man på med förprojekteringen, ett arbete som kostar mellan tre och fyra miljoner kronor.

- Att vi lagt ner de pengarna visar att vi menar allvar, det är en markering. Att Råsunda ska byggas om är vår absoluta ambition, säger Lars-Åke Lagrell.

Kostar en miljard

Projektet beräknas kosta mellan en och en och en halv miljard. Ett mäktigt ombygge, som innebär att Råsunda inte kommer att kunna användas under en längre tid.

- Ännu är ingenting bestämt. Vi håller fortfarande på och utreder och vi har ännu varken tidsplan eller finansiering säkerställd. Frågan ska upp på vår rikskonferens första veckoslutet i december. Då vet vi mer. Men man kan räkna med att Råsunda tas ur bruk, om alla planer är okej kommer det att innebära det. Minst en säsong får vi nog räkna med att det tar, säger Lars-Åke Lagrell.

Ett bygge kan inledas tidigast till säsongen 2007.

Enligt AIK är en flytt inget man diskuterat hittills.

- Att vi kommer att vara tvungna att flytta är inget jag känner till, då vet Lagrell mer än jag. Är det så måste vi diskutera alternativa lösningar med förbundet. Men jag är förvånad, så vitt jag känner till är inga beslut fattade, säger Per Bystedt, ordförande för AIK Fotboll AB.

"Tusen lösningar"

Men har ni inte föreställt er möjligheten att ni blir tvungna att flytta medan Råsunda byggs om?

- Tänkt tanken har vi ju, men vi hoppas fortfarande på ett annat alternativ. Man kan lösa det här på 1000 olika sätt och alla behöver inte innebära att vi måste flytta. Men i ett sånt läge får vi se det som att bygga om hemma - man får ta lite obehag, men sen blir det desto bättre.

Enligt Per Bystedt finns det bara två tänkbara alternativ till Råsunda som hemmaarena, Stockholm Stadion och Söderstadion.

Letar alternativ

- Så vitt jag känner till finns det inga andra stora fotbollsarenor i Stockholm, säger han.

Senare under oktober ska ett möte hållas angående ombygget. Ronnie Smith är AIK:s representant i den arbetsgrupp där folk från förbundet och Solna Stad också ingår.

- Då ska vi titta på vilka alternativ som finns och vad det innebär för AIK. Förhoppningsvis finns det en lösning som innebär att vi inte behöver flytta, säger Ronnie Smith.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan