”Oavgjort – och jorden går under”

FOTBOLL

GÖTEBORG. Ut med gamla trötta superstjärnor och in med fräscha och hungriga namn. Ut med mjukisen Frank Rijkaard och in med tuffingen Pep Guardiola.

FC Barcelona storsatsar för att ta tillbaka ligatiteln från Real Madrid.

– Spelar vi oavgjort är det som om jorden går under, säger Thierry Henry till Sportbladet inför säsongspremiären i morgon.

Foto: Thierry Henry och hans Barcelona har en tuff uppgift framför sig.

Efter den med Barcelonamått mätt genanta tredjeplatsen i ligan i våras slåss klubben för att återupprätta sin heder. Därför har presidenten Joan Laporta, som nyligen var ytterst nära att bli borttvingad från sin post, gjort flera radikala förändringar.

Tränaren Frank Rijkaard fick efter fem säsonger, två ligatitlar och en Champions League-dito lämna laget trots att han hade ett år kvar på kontraktet.

Inga divalater

I stället kontrakterades den förre mittfältsgiganten och publikfavoriten Josep ”Pep” Guardiola, 37, vars tränarerfarenhet begränsas till ett enda år i Barcelonas b-lag. Han beskrivs som betydligt tuffare än sin föregångare och tolererar inga divalater.

En lång rad striktare regler infördes omgående.

Guardiola presenterade sig för supportrar och media genom att öppet deklarera att storstjärnorna Ronaldinho, Deco och Samuel Eto’o, som alla hade en blek och problemfylld säsong bakom sig, inte ingick i framtidsplanerna.

Ronaldinho såldes tillsammans med världsmästarbacken Gianluca Zambrotta till Milan och Deco skeppades iväg till Chelsea.

Barcelona hade det svårare att hitta en kapitalstark arbetsgivare till Eto’o. När kameruniern dessutom öste in mål under försäsongen gjorde Guardiola en helomvändning och lät anfallaren stanna.

Ny framgångsrik era

– Vi har en mycket stark trupp med flera nyförvärv och en ny tränare. Förhoppningsvis står vi inför en framgångsrik era, säger Thierry Henry till Sportbladet.

Förstärkningarna fransmannen syftar på är sju till antalet. De mest namnkunniga är vitryssen Hleb, Keita, Dani Alves och Piqué.

– Förra året hade vi stora problem. Ingenting gick vår väg. Spelar vi oavgjort är det som om jorden går under. Här är det bara vinst, vinst, vinst som gäller hela tiden, fortsätter Henry.

Hur hanterar ni pressen?

– Det är bara stimulerande att omgivningen har höga krav så det är inga problem. Det har vi spelare också. Vi tror på en bra säsong och hoppas på att vinna allt vi ställer upp i.

”Ett misstag att spela”

Henry värvades till Barcelona inför förra säsongen, men trots att han gjorde 12 mål på 27 ligamatcher lyckades han inte motsvara förväntningarna. Delvis Rijkaards fel, enligt Henry.

– Det var ett misstag att spela trots att jag inte kände mig bra (skador), men tränaren bad mig att spela ändå. Vad skulle jag säga, nej? Nu kan jag springa ordentligt och är stark nog för att ta mig förbi försvararna, berättar han för spansk press.

Med Guardiola som boss hoppas 31-åringen på en nytändning.

– Han har kommit hit och dragit upp klara riktlinjer. Vi ser verkligen fram emot den här säsongen, säger Henry.

Upp till bevis – i morgon kväll är det premiär mot nykomlingen Numancia på bortaplan.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga