”För dålig kondis”

avPetra Thorén

Ny larmrapport får svenska klubbar att lägga om träningen

Foto: Bildbyrån
TRÖTTA I jämförelse med internationella elitspelare så ligger allsvenska stjärnor efter när det gäller konditionen. På bilden löptränar IFK Göteborg i Manchester i går. IFK Göteborg är i England för att få tuffa försäsongsmatcher.

Allsvenska spelare har sämre uthållighet än internationella elitspelare.

Efter larmrapporten har flera svenska topplag lagt om sin konditionsträning.

– Det blir en grisigare försäsongsträning, säger IFK Göteborgs fystränare Jonas Hellberg.

Svenska klubblag har halkat efter internationellt. En av många förklaringar till varför finns

i Johnny Nilssons rapport, som skickades till Svenska fotbollförbundet i veckan.

– Allsvenska spelare ligger efter internationella elitspelare i den aeroba delen. Det skiljer cirka sju procent i maximal syreupptagningsförmåga, säger projektledaren Johnny Nilsson, högskolelektor på GIH.

Skiljer i uthållighet

Enligt testerna som genomfördes under hösten hävdar sig de allsvenska spelarna väl, och är ibland bättre, när det kvalitéer som sprint, styrka, hoppspänst.

Men när det gäller uthålligheten skiljer det sig alltså en hel del.

– Fotbollen har en extrem variation i belastning. Spelarna står, går, gör extrema sprintlopp och i det sammantaget spelar syreupptagningsförmåga en stor roll. Tappar man orken i slutet av matchen, då orkar man inte plocka ut snabbheten heller, man orkar kanske inte pressa och jaga, förklarar Johnny Nilsson.

Tränarna i de allsvenska lagen har inför säsongen tagit del av studien och många av topplagen har nu ändrat sin konditionsträning.

I Elfsborg, som fick erfarenhet av Europacupspel i fjol, har fystränaren Henrik Dagård utökat sitt ansvar också till konditionsträningen.

– Vi lägger mer fokus på konditionsbiten, säger Dagård.

Svenska mästarna IFK Göteborg har också ökat den rena konditionsträningen.

”Tuffare motstånd”

IFK:s Jonas Hellberg är en av många fystränare som haft kontakt med Johnny Nilsson och de internationella försäsongsmatcherna i England denna vecka är också ett led i den fysiska förberedelsen.

– Vi spelar inte lika många tuffa matcher som Real Madrid gör och därför får vi ha lite grisigare försäsongsträning, med lite tuffare motstånd än tidigare, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM