– Fansen har uppmanat mig att avgå

Bosse Lundquist lämnar Djurgården

Kritiken av fansen blev hans fall.

I kväll meddelade Djurgårdens ordförande Bosse Lundquist, 66, att han avgår med omedelbar verkan.

– Supportrarna har uppmanat mig att avgå, säger Lundquist till fotbollskanalen.se.

Elvafaldiga svenska mästarna Djurgården skakas av en intern maktkamp. Enligt fotbollskanalen.se vill en falang fans – där Järnkaminernas ordförande Magnus Öhrman, tidigare ordföranden Mats Jonsson och supportern Wille Bäckström är frontmän – kuppa in affärsmannen Douglas Roos som ny ordförande.

”Avgår omedelbart”

De vill att nuvarande ordföranden Bosse Lundquist – som suttit på sin post sedan 1998 och fört klubben till tre SM-guld – försvinner.

– Jag och klubbens två vice ordförande, Dan Svanell och Tommy Jacobson, har funnit det bäst, både för oss själva och för Djurgården, att vi avgår omedelbart. Vi har meddelat det i ett brev till valberedningen, säger Lundquist till TV4.

”Bättre andra tar över”

– Vi har blivit uppvaktade av företrädare för supportrarna som har uppmanat mig att avgå vid nästa årsmöte. De har dessutom lämnat förslag till valberedningen på den person som ska efterträda mig.

– Det har uttryckts ett misstroende mot vårt sätt att styra och har vi inte förtroende från Järnkaminerna så är det bättre att andra tar över.

Bosse Lundquist är en av Sveriges tyngsta fotbollsledare, som ordförande för Elitklubbarnas förening SEF. Sedan i våras sitter han även i Svenska Fotbollsförbundets styrelse. Han tror att missnöjet från supportrarnas sida delvis beror på hans starka ställningstagande mot stökiga fans.

”Vet inte än vad det betyder”

– Jag har alltid gått ut och kritiserat supportrarna som skadat oss. Det är ett styrelsebeslut att vi ska göra så, vi vill inte ha våld och skadegörelse på våra arenor, säger Lundquist till TV4.

Valberedningens ordförande, advokaten Anders Friis Beck, är chockad:

– Vi vet inte än vad det betyder. Vi har ett stort kansli och en vd som får hålla i gång verksamheten, sedan finns det ju delar kvar av styrelsen, säger han till fotbollskanalen.se.

Sportbladet.se har förgäves sökt Djurgårdens vd Alf Johansson för en kommentar.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN