”Unnar Zlatan att bräcka oss”

FOTBOLL

Mållvaktslegenden Ronnie Hellström: "Han är vår store kille i världen"

Foto: FELIPE MORALES
Ropnnie Hellström med sina två Guldbollar. Nu hoppas han att Zlatan slår nytt rekord och får en tredje utmärkelse.

Ronnie Hellström lärde känna Zlatan Ibrahimovic som en kaxig och charmig kille. Att han åtta år senare skulle bli omsprungen av samme yngling i Guldbollens historieböcker fanns inte på kartan.

– Men nu unnar jag Zlatan att bräcka alla oss andra, han är en jävligt fin kille, säger Ronnie Hellström, 59, Sveriges bäste målvakt genom tiderna.

Zlatan blir unik om han vinner Guldbollen en tredje gång. Därför undersökte Sportbladet om beslutet är förankrat hos de åtta andra spelarna som har erhållit utmärkelsen två gånger. En av dem är den legendariske målvakten Ronnie Hellström.

– Han är absolut värd att få Guldbollen en tredje gång, han har en enorm status i Inter och i landslaget. Vår store kille i världen. Han har ingen konkurrent ens och kan vinna hur många gånger som helst tycker jag. Man blir kanske till och med tvungen att sätta en maxgräns? säger Ronnie med ett skratt.

”Blev snabbt vuxen”

Utdelningen av Guldbollen, Aftonbladets och Svenska Fotbollförbundets prestigefyllda pris, ger oss ett utmärkt tillfälle att minnas några av Sveriges allra största spelare genom tiderna. I det här fallet Ronnie Hellström: han slog igenom i Hammarby i slutet av 1960-talet, debuterade i landslaget 1968, bara 19 år gammal, och erhöll sin första Guldboll 1971 efter ett par magiska år hos söderbröderna.

– Ja, det är ju ovanligt. Speciellt som målvakt, kommer inte på någon annan som har debuterat så pass ung. Jag fick ta ansvar när jag kom ut i den tuffa verkligheten, jag blev snabbt vuxen och i efterhand var det väldigt lärorikt. Ta bara en sådan viktig sak som att kunna ta kritik på rätt sätt, säger Ronnie Hellström.

Och att ta emot Guldbollen, hur minns du det i dag?

– Det var speciellt, Guldbollen är det finaste priset du kan få som svensk fotbollsspelare, säger Ronnie som även vann priset 1978.

Det riktiga genombrottet i landslaget kom 1974 när han var med och förde Sverige till en femteplats i VM i Västtyskland. Han blev uttagen i världslaget tillsammans med spelare som Beckenbauer, Cruyff och Müller.

– Ett fantastiskt mästerskap. Året innan skrev jag på för Kaiserslautern, och där blev jag sedan kvar i tio år. Tyskland passade mig fantastiskt, bra och ärliga människor.

”Glimten i ögat”

I dag arbetar Ronnie Hellström för det tyska byggvaruföretaget Hornbach, hans uppgift är att sköta expanderingen på den svenska marknaden.

– Det är ett familjeföretag med huvudkontor utanför Kaiserslautern, känns kul att få vara med och bygga något från grunden. Det är kontakter jag har kvar från min tid i Tyskland.

Du gjorde tre VM, har fina meriter från allsvenskan och Bundesliga och har två guldbollar. Blev livet och karriären som du tänkt dig?

– Precis som jag hoppades! Jag vill inte göra något annorlunda. Jag hade en bra uppväxt och en bra karriär. Men jag vet inte vad jag hade gjort om jag inte hade haft fotbollen. Ingen aning. Det har alltid varit så kul, med sporten och alla människor.

Att han nu kan få se Zlatan Ibrahimovic susa förbi i historieböckerna tar han med ro och vällust.

– Jag jobbade som målvaktstränare i Malmö FF ett och ett halv år innan han gick till Ajax, då hann jag lära känna Zlatan. Det är en kul och kaxig kille med glimten i ögat. Jag kommer ihåg att han frågade var jag tyckte att han skulle bli proffs. Jag svarade Italien men det blev ju Holland.

Finns det något råd en snart 60-årig Ronnie Hellström kan ge Zlatan?

– Nej, du. Eller ... se till att hålla efter och putsa guldbollarna. Det kan vara jobbigt eftersom de är så otympliga, men man vill ha dem fina, haha.

Guldbollenfakta

I år kan Zlatan Ibrahimovic (vinnare 2005, -07) bli förste spelare någonsin att vinna Guldbollen tre gånger.

Åtta andra har vunnit priset två gånger: Bosse Larsson (1965, -73), Ralf Edström (-72, -74), Ronnie Hellström (-71, -78), Glenn Hysén (-83, -88), Tomas Brolin (-90, -94), Patrik Andersson (-95, -01), Henrik Larsson (-98, -04) och Fredrik Ljungberg (-02, -06).

I dag: Ronnie Hellström om mötet med en kaxig nykomling.

ARTIKELN HANDLAR OM