Lagerbäcks nya landslag

FOTBOLL

Rasmus Lindgren får debutera i blågult

Foto: Från vänster: Peter Larsson, Rasmus Lindgren, Marcus Berg, Oscar Wendt, Samuel Holmén

GÖTEBORG/STOCKHOLM.

Fredrik Ljungberg, Niclas Alexandersson och Marcus Allbäck har slutat.

Nu bygger Lars Lagerbäck upp ett nytt landslag inför VM-kvalet i höst.

Efter sommarens EM-slutspel valde kapten Fredrik Ljungberg, Niclas Alexandersson och Marcus Allbäck att tacka för sig i landslagströjan.

Lindgren debuterar

När Lars Lagerbäck presenterade truppen som ska möta Frankrike nästa onsdag i en förberedande träningslandskamp inför VM-kvalet återfanns många bekanta namn som Daniel Anderssson, Anders Svensson, Petter Hansson och – förstås – några givna som Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Olof Mellberg.

Men det fanns också några nya, unga och fräscha namn – Lagerbäck presenterade en kvintett som ska försöka slå sig in i hans ”nya” landslag.

Rasmus Lindgren, Ajax – Den defensiva mittfältaren gjorde en bra vårsäsong i Ajax och fanns med i diskussionerna när EM-truppen togs ut. Nu får Lindgren chansen att visa upp sig när Tobias Linderoth inte finns med. Lagerbäck beskriver honom som ”en av de här nya intressanta spelarna”.

Oscar Wendt, FC Köpenhamn – Det var ett tag sedan Oscar fanns med i det ”stora” landslaget men enligt Lars Lagerbäck har han ”tagit steg och konkurrerat ut danska landslagets vänsterback”.

Samuel Holmén, Bröndby – Har gjort sju landskamper och har gjort framsteg i den danska ligan.

Peter Larsson, FC Köpenhamn – Fanns också med i diskussionerna och var nära att knipa en plats i EM-truppen. Nu får han chansen igen.

Marcus Berg, Groningen – Vann den allsvenska skytteligan i fjol och hann med att sätta 15 på 25 matcher i sin nya klubb i holland. Fick inte plats i EM-truppen men ”ska bli oerhört intressant att följa nu” enligt Lagerbäck.

Linderoth och Elmander skadade

Noterbart också att Henrik Larsson fortsätter i landslaget, precis som han lovade när han fick en plats i EM-truppen.

– Han håller klassen, inte mycket att diskutera, säger Lagerbäck.

Tobias Linderoth finns INTE med i truppen – mittfältaren har dragit på sig en skada i baksidan på låret och går inte in i träningen i klubblaget förrän i slutet av veckan.

Rami Shaaban och Johan Elmander saknas också på grund av skador.

Sverige inleder VM-kvalet med en tuff bortamatch mot Albanien 6 september.

En nystart för Sverige – men landskampen i Göteborg är i hög grad viktig även för Frankrike, som floppade rejält i EM. En rad spelare, som Claude Makelele och Lilian Thuram, har slutat med landslagsfotbollen, och ersätts med Jeremy Toulalan, Lyon, respektive Philippe Mexes, Roma.

Dessutom får spelare som Rod Fanni, Rennes, och Yoann Gourcuff, tidigare Milan men nu i Bordeaux, chansen i landslaget för första gången.

Men den franska truppen innehåller också stjärnor som Thierry Henry, Nicolas Anelka, Karim Benzema, Florent Malouda, Mathieu Flamini och Sidney Govou. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM