Landslagsledningen: Vi vill inte spekulera

Foto: TT
Landslagsläkare Anders Valentin vet inte om Zlatan blir klar.
FOTBOLL

PSG och svenska lands­laget ligger lågt med k­ommentarer kring Zlatan Ibrahimovics magmuskelskada.

Det finns en anledning: tid är en betydelsefull f­aktor. 

– En bristning kan få ­olika konsekvenser, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

I söndags konstaterade PSG:s medicinska stab att Zlatan Ibrahmovic fick en delvis bristning i den sneda bukmuskulaturen mot Bastia. Klubben vill dock vänta med att ringa in hur lång tid det kommer att ta innan stjärnan kan spela igen.

”Ska ha snabb dialog”

Inte heller den svenska landslagsledningen vill kommentera Zlatan Ibrahimovics status.

– Vi vill inte ge oss in i spekulationer om skadans omfattning. Han tillhör sin klubb PSG och det är hans klubbläkare som undersökt honom. Vi kommer att upprätta en snabb dialog med deras läkare för att skaffa oss en egen uppfattning, ­säger Svenska fotboll­förbundets kommunikationschef Niklas Bodell.

Det finns flera faktorer som gör att man vill vänta.

Främst för att tiden är en viktig aspekt – först om ett par dagar när blödningen lagt sig kan PSG:s läkare E­ric Rolland säkerställa en rimlig prognos.

Dessutom är varje skada unik och tar olika tid.

”Han är extra viktig”

En faktor som talar för Zlatan Ibrahimovic är hans fysik.

– Ja. Det är alltid bra att ha en bra grundfysik, säger Anders Valentin.

Skadan på Zlatan Ibrahimovic oroar lagkamraterna och nya Mjällby-stjärnan Christian ”Chippen” Wilhelmsson säger så här:

– Man såg ju hur stor betydelse Zlatan hade förra kvalet och hur viktig han är för PSG. Sverige är i en fas där det går lite knackigt och det är tungt att hitta spelet och få flyt i det, då blir en spelare som Zlatan extra viktig, säger Christian ”Chippen” Wilhelmsson.

Zlatans senaste skador

✓ Bristning i låret

April 2014

■ ■ Paris Saint-Germain pressade Chelsea i den första Champions League-kvartsfinalen. Zlatan Ibrahimovic klev dock av skadad i samband med den inledande ­segern mot engelsmännen. Svensken blev borta från spel i över en månad på grund av vad som visade sig vara en bristning i låret. Katastrofalt för PSG, som slogs ut efter returmötet i London.

✓ Ljumske

September 2011

■ ■ En otäck ljumskskada stoppade Zlatan under inledningen av höstsäsongen 2011. Svensken sträckte sig olyckligt under en träning och missade ett par stormatcher. Bland annat CL-fajten borta mot Barcelona.

Som ett brev på posten började en och annan fotbollsprofil sprida rykten om att Zlatan ”inte vågade” åka tillbaka till Pep Guardiola och Camp Nou.

– Ibrahimovic var lite rädd för att åka till Camp Nou, sa förre ­Milan- och Barcelonaspelaren Fransesco Coco.

✓ Fot

Maj/Juni 2011

■ ■ Zlatan Ibrahimovic led av en trasslig fot under slutskedet av våren. Skadan läkte inte i den takt som svensken tänkt sig, och anfallaren missade det viktiga EM-kvalmötet med Moldavien i början av sommaren.

Kort därefter bytte Milan chefstränare. Gianluca Melegati tvingades lämna klubben, mycket­ på grund av, enligt uppgift, u­nder-målig behandling av stjärnan Ibrahimovic.

Zlatans skada

■ ■ I söndags undersöktes Zlatan Ibrahimovic och PSG meddelade att stjärnan fått en delvis bristning i den sneda bukmuskulaturen vid infästningen mot det 12:e ­revbenet.

■ ■ Det är viktigt att avvakta de första dagarna. När det blir en bristning i muskeln uppstår en liten blödning och först när den har lagt sig är det lättare att ringa in hur lång tid det kommer att ta. Sam­tidigt är varje enskild skada unik.

■ ■ Själva bristningen ska läka ihop. Detta måste ha sin gång. ­Under läkeperioden kan det skadade området behandlas, men enligt Anders Valentin som ingår i det svenska landslagets medicinska stab, finns det inget ”trolleri som tar bort bristningen.”

■ ■ Zlatan Ibrahimovic kan träna övrig kropp under läkeperioden och därmed hålla igång. Så fort smärtan släpper kan han belasta hårdare och träna de delar av kroppen (ben, armar) som inte berörs.

■ ■ Risken att dra upp en sådan här muskelskada är mindre än till exempel bristning i baksidan av låret. 

■ ■ Anders Valentin har ingen specifik kunskap kring Zlatan Ibrahimovics skada, det är landslagets läkare Leif Swärd som kommer att ha den direkta kontakten med PSG:s läkare. Landslagets kommunikationschef Niklas Bodell: ”Vi sitter stilla i båten och vill inte delta i spekulationer. Vi har inte bråttom och är trygga med att vi i god tid får svar på våra frågor”.

■ ■ Zlatan Ibrahimovic har varit skonad från stora skador genom åren. Det kan gynna honom. ”Det är alltid bra med en god grund­fysik”, säger Anders Valentin, som ingår i svenska landslagets medicinska ledning.

ARTIKELN HANDLAR OM