”Hela Fifa får mig att må illa”

FOTBOLL

Gary Lineker talar med avsmak om Sepp Blatter och korruptionen inom Fifa

Foto: AP, Bildbyrån

Gary Lineker, 53, har i en stor intervju med GQ Magazine gjort världen uppmärksam på vad han anser om Fifa.

Den engelska fotbollslegendaren är inte nådig i sin sågning.

– Hela grejen luktar. Hela Fifa får mig att må illa, korruptionen är äcklig, säger han.

Den engelska fotbollslegendaren Gary Lineker, 53, sällar sig till den redan ansenligt stora skara som är djupt kritiska till hur Fifa sköts.

I en stor intervju med GQ Magazine säger britten precis vad han anser om fotbollens världsorganisation – och det är ord och inga visor han kommer med.

”Hela grejen luktar”

Lineker var länge med och försökte få England att bli värd för VM 2018. När han i intervjun får frågan om vad han tycker om att Ryssland respektive Qatar, som anklagas för att ha mutat till sig till VM 2022, får de nästkommande två världsmästerskapen drar han sig inte för sylvass kritik.

– Jag blir tvungen att namndroppa här, men jag var ute och tog en burgare med David Beckham kvällen innan Qatar blev bestämt. Jag sa till honom att: ”Vi är det enda landet som gör det här. Hela grejen luktar, det är en färdig uppgörelse”, berättar han.

”Blatter styr som en diktator”

Fifas ordförande Sepp Blatter har tidigare fått ta emot svidande kritik av såväl den förre Uefa-presidenten Lennart Johansson som det holländska fotbollsförbundets ordförande Michael van Praag.

– Folk kopplar Fifa till korruption och mutor och ser det som ett korrupt system för gamla gubbar, sa van Praag tidigare i juni, enligt AP.

Lineker är inte sen att hålla med nu.

– Hela Fifa får mig att må illa, korruptionen på den höga nivån är äcklig. Sepp Blatter har styrt det som en diktatur under väldigt lång tid och han kommer ut med så mycket nonsens, säger han.

Lineker avslutade sin landslagskarriär 1992.