AIK Fotboll

AIK:s bästa resultat sedan CL-äventyret

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

Men miljontapp på biljettförsäljning bekymrar

Högsta omsättningen i AIK:s historia och bolagets näst bästa resultat någonsin.

Det stack ut när AIK AB:s bokslutskommuniké presenterades i dag.

– Men vi tappade åtta miljoner på årskort och biljettförsäljning, och det måste vi ändra på under 2015, säger vd:n Thomas Edselius.

Posten vd:n talar om heter match och event, och minskade från 48 miljoner (2013) till 40 miljoner (2014).

Thomas Edselius tror dock att 2015 totalt blir ett hetare, allsvenskt fotbollsår än 2014 vilket gör att han ser positivt på framtiden.

– Framför allt Stockholmsfotbollen i och med att Hammarby kommer upp men också för att Malmö FF har spelat Champions League vilket ger en liten extra krydda att slå dem, säger Edselius.

Bästa resultatet sedan CL-äventyret

Omsättningen på 146 miljoner är AIK:s högsta någonsin och resultatet på 14 miljoner det bästa efter Champions League-året 1999 (17,6 miljoner).

Som Sportbladet beskrivit tidigare handlar ökningarna framför allt om spelarförsäljningar på 29 miljoner kronor för samtidigt backar AIK åtta miljoner på driften.

– Vi kan aldrig räkna med spelarförsäljningar men att utveckla och förädla spelare är en del av vår verksamhet, säger Thomas Edselius.

Utöver att förbättra matchintäkterna hoppas Edselius att samarbetet med tyska sponsor- och rättighetsbolaget Sportfive ska öka intäkterna. Sportfive sköter AIK:s sponsor- och reklamförsäljning från 1 januari 2015.

– De driver försäljningen åt åtta Bundesliga-klubbar och vi hoppas kunna ta del av deras nätverk, säger Thomas Edselius.

Majstorovic kostade

Bland annat med anledning av att agentlicensen avskaffas 1 april 2015 måste alla fotbollslag redovisa sina agentkostnader men den uppgiften saknas i AIK:s bokslutskommuniké.

– Det redovisar vi direkt till förbundet och det görs något senare, den 16 mars, säger Thomas Edelius.

Personalkostnaderna ökade från 62 till 66 miljoner varav 3,2 miljoner är lösen av spelarkontrakt som kan härledas till uppgörelsen med Daniel Majstorovic.

Den uppgiften vill Thomas Edselius inte kommentera.

– Vi kan inte kommentera enskilda spelare, säger han.

AIK:s egna kapital uppgår nu till 32 miljoner kronor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll