Sent segermål för Elfsborg

FOTBOLL

Förlust på tilläggstid i avgörande Europakval i torsdags.

1–0 seger ordnad i slutminuterna mot Falkenberg på söndagen.

Veckan har varit upp och ner för Elfsborg.

– Det var en riktig skitmatch. Men vi vann och det var det absolut viktigaste, säger målskytten Viktor Prodell som nickade in matchens enda mål bara fyra minuter från slutet.

Segern gör att Elfsborg knappar in på serieledande Malmö - men det såg länge tungt ut för tabelltrean.

Det var Falkenberg som inledde bäst och radade upp möjligheter i inledningen.

Ett mål mycket tveksamt avvinkat för offside, tre skott bara decimetern utanför och en stolpträff bara under de första 20 minuterna.

"Saknar flytet"

– Mål där och matchen skulle ha blivit annorlunda. Vi gör ännu en bra match men saknar det där lilla flytet, säger Falkenbergstränaren Henrik Larsson besviket.

– Killarna gör ett jäkla jobb men vi blir inte belönade utan får åka hem med noll poäng. Vi har några vassa chanser och ska kunna göra mål på någon av dem.

Ja, ingen hade kunnat protestera om Henke Larssons gäng haft både 1–0 och 2–0 efter den första halvleken. Hallänningarna var piggare, snabbare och betydligt mer alerta än hemmalaget som fortfarande såg ut att lida både fysiskt och mentalt av veckans bittra Europaförlust mot portugisiska Rio Ave.

– Vi var trögstartade. Det har varit jobbigt efter förlusten i torsdags. Det har varit tunga huvuden. Men nu är det bara att glädjas åt tre poäng, säger Viktor Prodell.

Ändrade detaljer

Efter paus började hemmalaget hitta rätt i positionerna och då kom också chanserna.

– I pausen snackade vi om några detaljer som behövde ändras. Då fick vi igång maskineriet på ett annat sätt, säger Elfsborgs tränare Janne Mian.

Offensive högerbacken Johan Larsson, som också toppar Elfsborgs interna skytteliga, hade två möjligheter i början av den andra halvleken men Otto Martler i Falkenbergsmålet stod i vägen båda gångerna.

Och Viktor Prodell fick också en jättechans att avgöra med tio minuter kvar när han kom helt ensam med Martler men den gången reflexräddade FFF-målvakten till hörna.

– Det skulle ha varit mål. Typiskt, vilken vecka var den tanke som for igenom skallen. Tur att man fick en ny chans...

Den kom på Johan Larssons inlägg och Viktor Prodell var precis där han skulle.

– Ut på kanten, utmana och komma med inlägg. Det var så vi hade sagt att det skulle gå till, säger Janne Mian.

Efter förlusten i torsdags kan Boråslaget nu helt fokusera på den allsvenska slutspurten.

– Det var viktigt att studsa tillbaka efter Europamissen. En seger betyder mycket för både självförtroendet och glädjen, säger Elfsborgstränaren.

URBAN TJERNBERG/TT

ARTIKELN HANDLAR OM