Snabbare än Bolt och firar som Spiderman

FOTBOLL

Aubameyang har sin specialeffekt – och sin mask

1 av 2

Storebror Catiline fick göra debut för Milan. Mellanbrodern Willy likaså. Lillebror Pierre-Emerick Aubameyang fick dock aldrig chansen i pappas klubb.

Men superhjälte-historierna slutar alltid på samma sätt – hjältarna är de som hamnar i underläge.

I kväll har Dortmund hamnat där och behöver just en sådan.

Juventus har 2–1 med sig till Dortmund.

Underläge ska vändas till seger för tyskarna.

Då kommer det att krävas en hjälte.

Tur då att Dortmund har åtminstone en – Pierre-Emerick Aubameyang.

På utsidan ser han ut att vara den häftigaste av stjärnor. Körandes med en limegrön Aston Martin, specialdesignade skor innehållande kristaller och en frisyr som som inte vilken människa som helst bär med respekt.

På insidan ger han sken av att vara som vilken Svensson som helst. En hemmakär familjemänniska som mest föredrar lugn och ro och gör regelbundna besök hemma hos föräldrarna.

Det är en alter ego-känsla över Pierre-Emerick Aubameyang.

Men det är väl inget konstigt. Det är väl så de funkar, superhjältarna? 

■ ■ ■

– Det här är ett bra tillfälle att visa AC Milan och italiensk fotboll vad kan jag göra. Men redan att vara här är en revansch för mig.

Orden är Pierre-Emerick Aubameyangs inför det första mötet med Juventus. Sagt med ett ont leende och en egen påminnelse om det förflutna.

Pappa Pierre, mest känd som Yaya Aubameyang, hade 13 år tidigare avslutat en fotbollskarriär 2002. En karriär bestående av ett 80-tal landskamper för Gabon och spel i habila franska klubbar som Laval, Le Havre, Toulouse och Nice.

Nu skulle Yaya i stället in i stora AC Milans scoutingstab för att göra fynd i Afrika till den italienska storklubben. Som på köpet fick Milan med sig Yayas äldste son Catiline och ytterligare två Aubameyang-söner med tre års mellanrum.

Bröderna debuterade

Den då 19-årige Catiline Aubameyang plockades in och fick två säsonger i juniorlaget innan han gjorde debut för Milan i en UEFA cup-match mot Bate Borisov. Det blev ytterligare ett framträdande i Champions League mot Deportivo och även en ligamatch mot Piacenza 2003, när Carlo Ancelotti vilade hela startelvan inför stundande Champions League-final mot Juventus, för Aubameyang den äldre. 

Mellanbrodern Willy fick även han en chans i Milans juniorlag som 18-åring och gjorde även han ett framträdande för A-laget i italienska cupen.

Två av bröderna hade alltså gjort debut för pappas klubb. Det var stort för pappa Yaya, eller ja, nästan hela familjen var födda till Rossoneri-supportrar.

Kvar för att göra cirkeln fulländad var lillebror Pierre-Emerick Aubameyang som också fick chansen i Milans juniorverksamhet men kom inte så mycket längre.

– Jag tillbringade två år i Milano och fick flera gånger sitta på bänken i italienska cupen. Men jag spelade aldrig. Jag fick aldrig chansen och de ville att jag skulle stanna ett ytterligare ett år men jag ville börja spela.

Köptes av pappas lagkompis

I stället blev det lån till Dijon, Lille och Monaco innan han såldes till franska Saint-Étienne där det blev succé. Aubameyang gjorde succé under tränare Christophe Galtiers ledning. Galtier som spelade med pappa Yaya i Toulouse och ofta slog en signal till Pierre-Emerick för att höra hur läget var.

– Det är en person som har förvandlat mig. Han lärde mig många saker, bland annat hur man arbetar framför mål. Han fick mig att inse att jag var en mångsidig spelare, han visste hur jag skulle kunna positionera mig i rätt tid. Det är något jag aldrig kommer glömma.

För efter 35 mål i Saint-Étienne ansågs inte bara Aubameyang vara snabb. Han var även teknisk och framför allt målfarlig.

Det fick Dortmund att slå till för närmare 200 miljoner kronor sommaren 2013.

Och där stod Milan och undrade om de hade gett rätt Aubameyang chansen.

Två år tidigare hade de äldre bröderna, Willy och Catilina, valt att flytta hem till Gabon igen och representera Sapins.

Aubameyang hade vänt underläge till seger.

Gabons store stjärna

Nu är han en av de viktigaste offensiva pjäserna i Jürgen Klopps lagbygge. Där han tillsammans med Marco Reus får chans att vara superhjälte helg efter helg.

Allt som oftast trollar Gabons store stjärna fram en mask ur byxlinningen efter att ha gjort mål, det har varit en Spider Man-mask men häromveckan fick Batman ta över firandet med Marco Reus som vikarie för Robin.

– Jag har alltid gillat serier och hjältar. Den påminner oss också om att även fast det är vårt jobb så är det en show som ska få människor att njuta, säger Aubameyang.

Aubameyang älskar att klä sig i hjälterollen och gjorde ett försök i afrikanska mästerskapen på hemmaplan för sitt Gabon men missade den avgörande straffen när Mali snodde åt sig semifinalplatsen 2012.

– Jag minns det mycket väl. Jag var kanske lite för självsäker. Den maliska målvakt gick alltid åt samma sida men nu hade han ändrat sin taktik, har Aubameyang sagt i efterhand.

■ ■ ■

Och från historierna vet vi att varje enskild superhjälte besitter en specialeffekt. I kväll måste Aubameyang plocka fram sin – snabbheten. Inte ens Usain Bolt hinner med Dortmundanfallaren på de första 30 meterna. Medan Aubameyang springer in på 3,70 blankt ligger Bolt åtta hundradelar efter på tiden från sitt världsrekordlopp.
Petningen i Milan har tagit honom till Dortmund. Petningen har blivit en personlig kamp mot italiensk fotboll. I kväll måste Aubameyang explodera och plocka fram sin Spider Man-mask, sitt alter-ego, och sätta den avgörande stöten mot ligan som stötte bort honom.
Pierre-Emerick Aubameyang har gjort det utanför plan. I kväll behöver han göra det på plan.
Vända ett underläge till seger.

För det är inte bara i sagohistorierna det behövs en hjälte. Fotbollsmatcherna kräver sin också.