”Jag kan inte stå här när han står bredvid – jag svettas bara...”

FOTBOLL

Spelarna om mötena med media – och Sportbladets betyg på stjärnornas insatser i mixade zonen

1 av 2

En landslagsspelare ska inte bara göra bra träningar, ta en plats i startelvan och leverera i landskamperna under en samling.

Han ska också svara på frågor från journalister.

– Man tänker väldigt mycket på vad man säger för uttalandena vänds och vrids, säger Andreas Isaksson om det luriga ”spelet” i den mixade zonen.

Scrolla ner för att se Sportbladets betyg och kommentarer på landslaget i mixed zone

De är med i landslaget för att de är bra på att spela fotboll.

Men att bli intervjuad är också en del av jobbet som landslagsspelarna.

Det är ingen hemlighet att de flesta av landslagsstjärnorna inte ser de här stunderna i den så kallade mixade zonen som veckans höjdpunkter direkt.

– Det är ofta samma frågor och man blir ofta trött på dem. Det kan faktiskt ­vara rätt jobbigt att stå här och snacka ibland, säger Andreas Isaksson.

”Försöker vara ärlig”

Hur mycket tänker man på vad man säger?

– Väldigt mycket, för uttalandena vänds och vrids. Det är många som ”fiskar” här, kan man säga, ler Isaksson.

Mer här än i klubblaget?

– Ja, det är det.

Marcus Berg:

– Jag försöker svara så ärligt och bra som möjligt. Det blir en vardag av det också.

Att ni spelare är olika heta, är det något ni snackar om?

– Nja, det är mer om man vet att man inte är glödhet för journalisterna så undrar man om man inte lika gärna kan gå in på gymmet i stället…man får skratta åt det i stället.

– Eftersom vi får frågor om allt möjligt kan ju en spelare vara lite mer populär (hos journalisterna), ­haha. Det behöver inte bara vara fotbollsmässigt som vissa är intressanta, säger Berg.

FOTNOT: Moldavien–Sverige sänds på Kanal 5 20.45 fredag.

Så bra är blågults stjärnor på att tampas med journalisterna

Landslagsstjärnorna ställs inte bara mot tuffa motståndare på plan.

Under varje samling måste man också ”tampas” med journalister.

Sportbladet betygsätter ju spelarnas insatser på plan efter varje landskamp.

Nu är det dags att plusbedöma dem också i den mixade zonen. Så här är landslagsstjärnorna vid sidan av planen i umgänget med media.

Andreas Isaksson

Ålder: 33.

Klubb: Kasimpasa.

Landskamper: 118.

Mixed zone-betyg:

Prata med pressen är inte den blyge veterankeeperns favoritgren och det gör han heller inget för att dölja. Kan dock glimra till en gång om året när han verkar glömt att han står i en mixad zon. Vi minns till exempel ”han satte den mitt i klockspelet” efter VM-kvalet i Kazakstan.

Andreas Granqvist

Ålder: 29.

Klubb: Krasnodar.

Landskamper: 40.

Mixad zon-betyg:

Pratar mycket och gärna. Problemet är att kombinationen talhastighet och dialekt emellanåt gör att vi inte förstår vad Granen säger.

Kim Källström

Ålder: 34.

Klubb: Spartak Moskva.

Landskamper: 116.

Mixad zon-betyg:

Spelartruppens mest allmänbildade men också den mest krävande. Efter ett par, tre klyschfrågor rynkar KK på ögonbrynen. Gillar mer att prata taktiska detaljer, politik eller det kulturella utbudet i Moskva.

Pontus Wernbloom

Ålder: 28.

Klubb: CSKA Moskva.

Landskamper: 43.

Mixad zon-betyg:

Wernbloom är en korsning mellan Erkan Zengin (eller Chippen tidigare) och Källström. ”Boom-boom” är en expert på såväl gula kort och ”Call of duty” på Playstation som sina starka åsikter mot Sverigedemokraternas retorik.

Marcus Berg

Ålder: 28.

Klubb: Panathinaikos.

Landskamper: 26.

Mixad zon-betyg:

En av truppens mest väluppfostrade, en svärmorsdröm. Det återspeglar även Berg i mixade zonen. Det är sällan några sågningar åt höger och vänster. Men anfallaren har en intressant karriär att berätta om och framgångarna gör honom mer intressant.

Johan Elmander

Ålder: 33.

Klubb: Bröndby.

Landskamper: 84.

Mixad zon-betyg:

Rutinen räddar Elmander både på planen och i umgänget med media. Parerade häromdagen kritiska frågor om varför han är med i landslaget utan att tappa humöret en enda gång. Skickligt, med tanke på utgångsläget.

Ola Toivonen

Ålder: 28.

Klubb: Rennes.

Landskamper: 40.

Mixad zon-betyg:

Ännu en spelare vars karaktär på planen återspeglas i mixade zonen. Det är inte alltid Toivonens buttra självsäkerhet faller i god jord när konkurrenten om platsen heter Zlatan.

Fråga till Toivonen: Vad tror du om möjligheterna till spel för dig?

”Jag hoppas att de är stora.”

Zlatan Ibrahimovic

Ålder: 33 år.

Klubb: Paris SG.

Landskamper: 101.

Mixad zon-betyg:

Vissa av Zlatans presskonferenser spelar i en egen liga, i Champions League när övriga harvar i allsvenskan. En presskonferens eller mixad zon med Zlatan på rätt humör är och unikt i idrotts-Sverige, ur många dimensioner. Men...så kommer tillfällena när en snarstucken Ibra inte vill prata, ger korta svar eller helt nobbar media efter en landskamp med hänvisningen "Läs appen".

Pierre Bengtsson

Ålder: 26.

Klubb: Mainz.

Landskamper: 18.

Mixed zone-betyg:

Alltid snäll och trevlig. Men inte så snäll mot presskåren att han bjuder på något extra. Men så får han också mest svara på samma fråga hela tiden: ”Vad tycker du om att spela högerback?”

Pontus Jansson

Ålder: 24.

Klubb: Torino.

Landskamper: 7.

Mixed zone-betyg:

För ett par år sedan kunde han i MFF-tröjan leverera sånt som ”Jag hade hellre slutat spela fotboll än spela i Gefle”. Har sedan dess börjat vakta sin tunga men här finns en stor potential den dag han känner sig trygg på den här nya, och högre, nivån.

Emil Forsberg

Ålder: 23.

Klubb: Leipzig.

Landskamper: 5.

Mixed zone-betyg:

Vad tyckte du om din egen insats i dag? Hur känns det att ha skrivit på för ett lag i den tyska andraligan? Hur förklarar du din raketkarriär? Vad gör du för att koppla av?

Nästan oavsett fråga så har ”mini-Foppa” sitt standardsvar: ”Det är kul att spela fotboll”. Ibland trycker han också in ett ”fantastiskt” i svaret. Högst begränsad i mixade zonen.

Jimmy Durmaz

Ålder: 26.

Klubb: Olympiakos.

Landskamper: 25.

Mixed zone-betyg:

Några dagar in på en samling i fjol hade vi bestämt oss för att vi inte kunde ha med Durmaz-citat i varenda artikel längre. Dagen efter uttalade han sig på löpsedeln...

Spelar spelet med medierna, bjuder på sig själv, säger vad han tycker och har substansfyllda svar. Saknad i veckan.

Isaac Kiese Thelin

Ålder: 22.

Klubb: Bordeaux.

Landskamper: 4.

Mixed zone-betyg:

Blygsam kille som (ännu) fyller sina svar med klyschor. Men det har gått snabbt för anfallstalangen så vi ger honom lite tid till. Sedan kräver vi mer för att inte sänka betyget till nästa gång.

Kristoffer Nordfeldt

Ålder: 25

Klubb: Heerenveen

Landskamper: 4

Betyg:

Hyllades stort efter landskampen borta mot Slovakien i mars 2013. Hans egen kommentar till succén: Det känns jättebra. Samtidigt ska man inte sväva i väg, det var ingen jätteinsats. Fötterna på jorden och verkar inte supersugen på att lyfta dem någon decimeter i mixade zonen.

Mikael Antonsson

Ålder: 33

Klubb: FC Köpenhamn

Landskamper: 23

Betyg:

Med all tänkbar sannolikhet världens allra trevligaste fotbollsspelare. Men det gör inte nödvändigtvis veteranen till en artist i den mixade zonen. En stabil analytiker som alltid vill alla väl.

Martin Olsson

Ålder: 26

Klubb: Norwich

Landskamper: 26

Betyg:

Kommentar: Inte briljant när det kommer till mindre intressanta ämnen som.. ja, fotboll. Men när Olsson får prata om annat skiner han upp. Briljerade i oktober med en initierad ordväxling om hudkräm med TV4:s Patrick Ekwall.

”Lukta på den. Magi! Jordgubb? Vanilj. Alla i landslaget älskar den. De säger 'fan vad gott du luktar'.”

Albin Ekdal

Ålder: 25

Klubb: Cagliari

Landskamper: 13

Betyg:

Slipad (kanske tränad av farsan?). Verkar inte ha något större intresse av att synas, höras eller bygga sitt varumärke. Är medietrött ett uttryck? Har ändå stor potential med tanke på sin intelligens. Vi vill höra mer!

Sebastian Larsson

Ålder: 29

Klubb: Sunderland

Landskamper: 70

Betyg:

Alltid rak och ärlig – inte minst när han under ett års tid alltid fick svara på den inledande frågan hur han såg på att vara aktuell som högerback. Kanske allra bäst i just den disciplinen i en intervju i februari 2012.

Det känns inte ett dugg aktuellt om jag ska vara helt ärlig. Det är inget jag vill eller är intresserad av. Där har du ett tydligt svar. Tack!

Erkan Zengin

Ålder: 29

Klubb: Trabzonspor

Landskamper: 11

Betyg:

Var ska vi börja? Kanske med den klassiska solglasögon-intervjun hos Hammarby, solglasögon-testet för Sportbladet med betyget de är gröna, eller med erkännandet att Zlatan krävt att han ska ta bort guldsmyckena från tänderna för att få hänga med honom? Erkan Zengin är alltid briljant i mixade zonen – tills Zlatan kommer och Zengin som i Wien i september lämnar med orden ”Jag kan inte stå här när han står bredvid. Jag svettas bara.”

Jonas Olsson

Ålder: 32

Klubb: West Bromwich

Landskamper: 24

Betyg:

Ända sedan Sportbladets Amanda Fredin yttrade 78 ”va” under en intervju med skåningen har vi kämpat med att förstå honom. Men det kan vara värt det. Olsson vill ofta berätta och förklara – ibland till den grad att han blir irriterad när han inte lyckas. Utförlig är nog det ord som bäst beskriver den för tillfället (?) petade mittbacken.

”Förbundskapten” Niklas Bodell (presschef)

Ålder: 47.

Klubb: Hammarby.

Landskamper: 25.

Mixed zone-betyg:

Precis som Hamrén, när denne var ny på sin post, charmade han oss i början. Men har på sistone haft svårt att leverera resultat. Alltid på bra humör dock.

Fotnot: Marcus Rohdén, Erik Johansson, Anton Tinnerholm, Robin Quaison, Filip Helander och Robin Olsen i den här truppen har varit med för lite i mixade zonen för att betygsättas.

Plusjury: Johan Flinck, Patrik Sjögren, Michael Wagner.

ARTIKELN HANDLAR OM