Uppgifter: ”Stal” straff av Sverige - nu får den polske domaren åka hem

avLo Hägerfelth, Zbigniew Kuczynski

Publicerad:
Uppdaterad:

Polska medier fortsäter sin negativa bedömning av den egna domaren Szymon Marciniak som ”stal straff av Sverige” i matchen mot Tyskland den 23 juni.

Nu rapporterar flera medier att han blir bestraffad av Fifa och får åka hem i stället för att döma en semifinal som det var tänkt.

Flera polska medier skriver under fredagen att Marciniak blir straffad av Fifa, där nyheten ska baseras på källor till den italienska tidningen Gazzetta dello Sport.

Tv-kanalen TVP, som sänder VM i Polen, skriver på sin sajt att ”Fifa har funnit grova fel vid tre tillfällen, där den värsta var i matchen mellan Sverige och Tyskland där Marciniak inte såg att Marcus Berg blev fälld (av Jérôme Boateng) och inte heller ville kolla på VAR-reprisen”.

1 av 3 | Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

”Berg blev tydligt och klart fälld, vilket syntes på reprisbilderna. Det var en absolut klar straff. Sverige kunde ha lett med 2–0 och matchen kunde ha fått en helt annan matchbild. I stället blev matchens utgång förstörd på grund av Marciniak och det blev till slut 2–1 till Tyskland. Som följd fick Sverige kämpa nervöst för att ta sig till åttondelsfinal”, skriver TVP.

”Skickas hem”

TVP pekar på att Marciniak valde att förbise fällningen och att han trots tvivel bestämt valde att inte använda VAR som är starkt rekommenderat av Fifa i liknande situationer. Han visslade snabbt för att matchen skulle fortsätta och chansen till att använda VAR försvann därför, skriver TVP.

Kanalen skriver som flera andra medier att han därför kommer att skickas hem lika fort som det polska landslaget, som åkte ut i gruppspelet.

Degraderad

Gazzetta dello Sport skriver i sin tur att Marciniak - ”som var ett lovande domarexempel” - snabbt har blivit degraderad för sina misstag i VM.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

På förhand ska han ha blivit utvald att döma en av semifinalerna, men nu blir det i stället en snabb retur hem och ett bakslag i karriären.

TVP pekar därtill på en inofficiell domarranking av ”Rate the Ref” som placerat Marciniak på den 26:e och sista platsen av alla VM-domare.


Publicerad: