Mejla

Marcus Leifby

Leifby: Låt Eriksson få prata fotboll, SVT

Publicerad:
Uppdaterad:
Jonas Eriksson ny i SVT:s VM-studio i Stockholm.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Jonas Eriksson ny i SVT:s VM-studio i Stockholm.

FOTBOLL

VM är igång och om någon är nyfiken på vem som dömer, varför just den domaren dömer, hur det är att döma och om det borde dömts annorlunda, så är det av allt att döma SVT som gäller.

Känslan efter ett par dagar?

Blås av!

Ett köpt VM inleddes med en misstänkt uppgjord match och vi följde den via en SVT-studio där någon öppnat plånboken och köpt ett nytt, fräckt tv-golv (som Viasat hade redan för tolv år sedan) där det visas grafik, fräcka saker och ibland också startelvor som är helt omöjliga att se efter att backlinjen presenterats. 

Flådigt och fåfängt på samma gång och det enda som saknas för att SVT nu ska kännas så där up-to-date är hologramintervjuer med Benny Wendt och ”GES”.

Borta är också det kung Bore-erotiska bohaget som brukar fylla ”Vinterstudion” och i stället för myspys har SVT vräkt på ordentligt med en riktigt pampig studio. 

André Pops har blivit lite mer silverräv i ”Morgonstudion” och är tillbaka på sporten, mer nyfiken än på längre. 

Bakom det enorma höj-och-sänkbara bordet har de klätt studion i moskovitiska krusiduller och hittat ett ryskt typsnitt till sin grafiska profil (oväntat) och på plats är också gängse experter som fått sällskap av domare Jonas Eriksson.

En ypperlig värvning, har det visat sig, men visst borde Pops passa på att ställa åtminstone en eller två frågor om domarna?

När de ändå har honom i studion, menar jag.

Skojar. 

Det är tv-historia vi bevittnar här. 

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Fler frågor än senaste 20 åren

Aldrig tidigare har en tv-expert fått så många specialfrågor rörande sitt gebit, någonsin, som Jonas Eriksson har fått om olika domslut och sina domarkollegor.

Vi var nog många som trodde att det skulle lugna ner sig lite efter starten, ni vet, nyhetens behag och så vidare, men det har snarare accelererat. 

Efter två VM-dagar har Eriksson fått fler öppna domarfrågor än under de senaste 20 åren.

Jonas, hur är Ronaldo att döma? 

Jonas, får de stora spelarna domsluten med sig?

Jonas, Eden Hazard då, hur är han? 

Jonas, är det stor press på en domare i en öppningsmatch?

Jonas, hur borde han ha dömt här? 

Jonas!?

JONAS!!??!

Vilket tjat. 

Ingen passar bättre – men låt honom prata fotboll

Det hela är förstås komplext. 

Ingen annan svensk domare – och då välter jag allt från Ivan Eklind (ende svensk som dömt en VM-final) till Erik Fredriksson åt sidan – har gjort mer för den svenska domarkåren än Jonas Eriksson. 

Han är artikulerad och pedagogisk, kan ta en diskussion och har även erkänt att det blev fel, någon gång.

VAR-bölden gör debut i VM (komponenten som slutligen knuffar den moderna fotbollen över stupet?) och det finns all anledning att ha någon som gör det hela begripligt och förklarar vad det är som händer, eller inte händer, och ingen passar bättre i den rollen än just Jonas.

Samtidigt får domarkårens gamla paroll ”att verka utan att synas” sig en ordentlig törn i och med detta SVT-grepp och fokus flyttas nu hela tiden – i varenda uppsnack, mellansnack och eftersnack – till domarinsatserna när domarna själva så länge önskat att det skulle vara tvärtom.

För guds skull, låt Jonas Eriksson prata fotboll. 

Alla andra får ju göra det, utan att ha speciellt bra koll, och Mr Eriksson har ju ändå varit där, mitt i smeten, och kommit närmare spelarna och situationerna än vad de flesta andra experter någonsin har gjort.

I övrigt är mycket sig likt. 

Daniel Nannskog är en kul prick och har ännu inte beskrivit en enda fotbollsspelare utan att ordentligt betona ordet ”speed”.

TV4 mer trygga

Konkurrenten TV4 har gått ut med en helt annan självkänsla i sina sändningar och det märks att de är betydligt mer trygga när det kommer till att erbjuda sina tittare fotboll.

De har producerat fotbolls-teve varje vecka, år ut och år in, men som vanligt krävs det ett C More-abonnemang för att inte fotbollsstudion ska hackas upp i myriader av ”strax tillbaka”-notiser och reklam.

TV4 har ingen Leif Sundell men skulle det bli diskussioner om domslut så har de en Hasse Backe som vet precis hur det ligger till och vet han inte så har han ändå förmågan att få det att låta som att han vet, eller som att det är helt rätt och befogat att inte ha en aning.

På måndag kliver Sverige in i VM-turneringen, SVT sänder matchen och bevakningen lär skruvas upp ytterligare ett snäpp.

Undrar vem som dömer?


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.