Celtic lever vidare utan mig

Publicerad:
Uppdaterad:

Sista året med gänget - då ska Henke ta tillbaka ligatiteln

Fansen vågar absolut inte tro det.

Men "Henke" är övertygad:

- Celtic lever vidare utan Henrik Larsson, det tar inte slut, säger han inför sista säsongen.

I dag drar skotska ligan i gång och för Celtics succésvensk Henrik Larsson är det en speciell säsong   hans sista. Den vill han så klart kröna med att ta tillbaka ligatiteln från Rangers som vann förra säsonge
Foto: KEITH HAMMETT
I dag drar skotska ligan i gång och för Celtics succésvensk Henrik Larsson är det en speciell säsong hans sista. Den vill han så klart kröna med att ta tillbaka ligatiteln från Rangers som vann förra säsonge

Det handlar visserligen bara om fjolårets ligasjua Dunfermline borta, en kort bussresa österut som Henrik Larsson kan utantill.

Men det borde kännas speciellt. Det är början på den sista resan.

Andra spelare hade säkert berörts. Fast detta handlar om Henrik Larsson.

För honom är allt vanligt, på vanligt Henke-vis.

- Det handlar inte om mig. Det handlar om klubben och laget. Det handlar om att få resultaten som klubben vill ha, sen att det råkar vara min sista säsong det är inte viktigt, säger han.

Men du har ju känslor?

- Jag kan reflektera över detta sedan när jag är färdig.

Ser fram mot slutet...

Vad driver dig den här säsongen?

- Att det är sista året, jag ser fram emot det. Det är bara att hoppas att det går som vi alla vill. Mer än så säger jag inte, jag har inga mål och inga förväntningar.

Klubben har förstås mål. Ett är att vinna ligan, titeln som Rangers tog hem på mållinjen i våras. Ambitionen är också att ta sig fram i Champions League.

- Det blir svårt att överraska i Europacupspelet i år, fler vet hur vi spelar. I fjol jublade folk när vi fick Basel i kvalet, det var ingen som kände till något om det laget, som sen gick in i Champions League och överraskade i gruppspelet. Det är ingen som vet vad vi har ungrarna (MTK Budapest) som vi ska möta nu. Så vi får nog ta det lite lugnt och ta oss igenom den matchen först.

Alla spelar defensivt

- I ligan blir det jobbigt oavsett vart vi åker eller vilka vi möter. Lagen, bortsett från Rangers, spelar defensivt mot oss, varje förlust är ett stort nederlag.

Vad har managern Martin o´Neill utvecklat mest hos dig under sina tre säsonger i klubben?

- Framförallt har det funnits stabilitet, de andra åren har det varit en tränare per säsong. Det har varit skönt att jobba med samma personer under en längre tid för då börjar du förstå mer och mer vad de förväntar sig av dig, hur de vill att du och laget ska spela.

Vad förväntar han sig av dig?

- Att jag ska göra en del mål förstås. Men också att jag ska hålla i bollen och ge lite andrum åt mittfältet och backlinjen så spelarna kan komma upp i banan så vi inte tappar boll direkt.

Den tuffe tränaren vet att mycket av hans egen framgång är kopplad till den spenslige anfallaren från Skåne. Men även om högsta drömmen är att Henrik Larsson stannar kvar i klubben skulle han aldrig försöka övertala honom.

"Allting har ett slut"

- Jag tror att han har lärt känna mig under de här åren... Allting har sin tid och allting måste komma till sitt slut, säger Henke.

Henrik Larsson hoppas på en avslutning på proffskarriären i ett "varmare land". Att han håller hög standard har han inte minst visat i Europacupspelet. När han gjorde sitt mål nummer 30 förra veckan tangerade han Liverpools Ian Rush's rekord på 30 Europacupmål för en brittisk klubb. Ian Rush själv är djupt imponerad av svensken.

- Han har gjort mål mot toppklubbarna i Europa och det visar vilken bra spelare han är. Jag tror aldrig han kommer ångra att han inte spelat i England, säger Rush enligt AFP.

Även om Henke försvinner efter den här säsongen så kommer hans ande sväva länge över Celtic.

Och "Guds" avbild, som majestätisk hänger från taket på fansens näste Bairds Bar i Glasgow, kommer att fortsätta att dyrkas.

synar skotska ligan

Den svenske landslagsmålvakten Magnus Hedman har klarat omstarten i Celtic och är redo för ligaspel.

Men blir det bänken i dagens premiärmatch grämer han sig inte.

- Jag känner ingen panik om jag inte får spela.

Celtic möter Dunfermline borta och Martin O´Neill avslöjar vem som får stå tio minuter före matchstart.

- Så gör han med hela laget. Det är rätt bra, han håller alla på spänn och alla laddar som om det ska bli match. Vi har växlat målvakt rätt mycket på försäsongen och jag vet inte hur han resonerar men det känns bra och jag är redo men jag känner ingen oro om jag inte får stå, säger Hedman.

Sportbladet synar skotska ligan

Henkes år i Celtic: Mål, mål, mål, mål, mål, mål, mål, mål och mål

Längre ned på sidan Sportbladet synar skotska ligan.

Petra Thorén

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.