Supertalangen proffs i Serie A

FOTBOLL

Henok Goitom, 18, byter division 4 mot Udinese

Från division fyra i Sverige till italienska Serie A. "Sveriges nye Zlatan" har skrivit kontrakt med storklubben Udinese.

- Jag är mycket nöjd och otroligt laddad, säger Henok Goitom, 18.

Foto: PRESSENS BILD
Namn: Henok Goitom. Född: 22 september 1984 i Solna. Familj: Pappa Goitom, mamma Zaid, en bror, två systrar. Klubbar: Inter Orhoy (Tensta/Rinkeby), Essinge, Udinese.

Internationella storklubbar som Southampton och Feyenoord har jagat den svenske pojklandslagsmannen. Udinese vann dragkampen. Nu byter han Essinge mot spel i en av världens bästa ligor.

"Tänkt för A-truppen"

- Ledningen har sagt att jag är tänkt för en plats i A-truppen. Min stora målsättning är att få chansen i A-laget redan den här säsongen, att få spela i någon Serie A- eller cupmatch. Det skulle vara stort, säger Henok Goitom till Dagens Nyheter.

I våras debuterade han i det svenska P19-landslaget i EM-kvalet. Han jämförs redan med Ajax-proffset och landslagsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

- Drömmen är att få ta en plats i anfallet bredvid en storspelare som Roberto Muzzi, säger Goitom.

Kontrakt på tre år

Nu har han skrivit på ett treårskontrakt för anfallsglada Udinese, som förra säsongen hamnade på sjätte plats i Serie A. I höst deltar laget i Uefa-cupen.

Goitoms mål var att bli proffs i sommar. Nu har drömmen gått i uppfyllelse.

- Det är både ett slut och en början. Pojkdrömmen var att bli proffs. Där är jag nu. Samtidigt börjar nu mitt liv som professionell fotbollsspelare, säger han.

I går reste han till Italien och anslöt till sin nya proffsklubb. Nu väntar ett tufft träningsläger uppe i bergen.

- Jag har inte varit nervös, utan sovit gott. Men det är spännande, en stor utmaning.

Svenskar i Italien:

Magnus Helander