Djurgårdens storsatsning

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Ordföranden: Vi ska bli Sveriges stolthet

Nu är den hemliga planen inte hemlig längre.

Sportbladet kan avslöja Djurgårdens unika Europasatsning som planerats under hösten.

- Vi ska gå från att kalla oss Stockholms stolthet till att uppfattas som Sveriges stolthet, säger ordföranden Bosse Lundquist.

VINNARE PÅ NYTT Djurgården vann SM-guld både 2002 och 2003 med Kim Källström i laget. Nu ska klubben värva nya klasspelare - och bli hela Sveriges stolthet.
Foto: PETER WIDING
VINNARE PÅ NYTT Djurgården vann SM-guld både 2002 och 2003 med Kim Källström i laget. Nu ska klubben värva nya klasspelare - och bli hela Sveriges stolthet.

En liknande satsning har knappast gjorts i svensk fotboll. Framför allt är det tre stora nyheter som Djurgården tänker offentliggöra i dagarna:

Bolagisering:

Styrelsen har under året arbetat fram ett förslag om att bolagisera elitfotbollsverksamheten. Förslaget presenteras vid årsmötet i februari. Arbetsnamnet är Djurgården Elitfotboll AB. Bolagiseringen skiljer sig från Hammarbys och AIK:s så till vida att föreningen (DIFF) äger 100 procent av aktierna. Inga utomstående investerare släpps in (typ AEG i Hammarby).

Bolaget klart 2006

Riskkapitalbolaget Djurgården Fotboll AB kommer därmed att arbeta som tidigare.

- Vår förhoppning är att bolagiseringen är genomförd till säsongen 2006. Det innebär flera fördelar, till exempel skattemässiga. Vi kommer direkt att tjäna tre-fyra miljoner genom att slippa betala moms, säger Bosse Lundquist.

Öka sponsorintäkterna med 30 miljoner kronor - från 20 till 50 miljoner:

Ett antal storföretag erbjuds att bli "internationella partners". 3-6 företag går in med 5-10 miljoner kronor om året. Målsättningen är att Djurgården ska ha ekonomiska förutsättningar att hävda sig i Champions League och Uefacupen varje år. Företagen får sedan vara med och dela eventuell vinst från Europaspelet.

- Norska och danska topplag drar in 50-60 miljoner om året i sponsorintäkter. Varför skulle inte vi kunna göra det? Vi har varit för dåliga i Sverige på att vända oss till företagen, menar Bosse Lundquist.

Värva etablerade toppspelare:

Visionen har tidigare varit att värva unga löften som sålts vidare. Nu har klubben insett att stommen inte kan utgöras av Kim Källströms eller Andreas Isakssons.

Värvar toppspelare

- Nej, för då får vi ingen kontinuitet. Vi ska självklart fortsätta att ha Sveriges mest lovande spelare hos oss men vi kan inte bygga stommen runt dem. Stommen ska utgöras av etablerade toppspelare, säger Lundquist.

Dessa är dock dyra att värva och dyra i lön men 30 nya sponsormiljoner löser den biten.

- Satsningarna från våra "internationella partners" ska uteslutande användas till att bygga ett slagkraftigt lag, säger Bosse Lundquist.

Ni kommer att erbjuda högre löner?

- I Europa går framgång och höga löner hand i hand. En spelare som letar ny klubb är intresserad av två saker: bra betalt och en klubb som satsar. Det ska Djurgården kunna erbjuda.

Det kan innebära att klyftorna i svensk fotboll kommer öka?

- Den utvecklingen är nog tyvärr nödvändig om svenska klubblag ska lyckas i Europa. I mindre europeiska länder tycks det bara finns utrymme för 2-3 klubbar att skapa långsiktigt hållbara ekonomiska förutsättningar att växa sig stora, säger Bosse Lundquist.

Nu laddar Djurgården för att bli ett av dem.

Djurgårdens sjustegsraket

Robert Laul

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN