”Jag är en stor supporter av Lagerbäck”

FOTBOLL

Nu hyllar Olsson mannen som pekats ut som hans efterträdare

Foto: Känner pressen ”Får vi en vinst och lite nytt självförtroende är jag övertygad om att det kommer rulla på sedan”, säger Jonas Olsson.

GÖTEBORG. Lars Lagerbäck har pekats ut att ta över efter Jonas Olsson i IFK Göteborg.

Då kommer en hyllning till Lagerbäck – från Olsson.

– Han är en fantastisk människa både fotbollsmässigt och som person, säger Blåvittränaren.

Efter 1–3-förlusten mot Häcken fick Sportbladet uppgifter från en källa med mycket god insyn i IFK Göteborg att den tidigare svenske förbundskaptenen är Blåvitts kandidat att ta över tränarjobbet – om inte den långa förlusttrenden bryts.

Flera ledare i IFK Göteborg dementerade de uppgifterna.

Jonas Olsson är inte speciellt upprörd över spekulationerna.

– Jag läste inte den artikeln. Den tillhör dåtid.

– På ett sätt har skriverierna varit bra. Spelarna har fått vara i fred. Själv väljer jag helt och hållet vad jag vill ta in. Jag kan läsa allt och må dåligt eller koncentrera mig på att göra bra träningar och uppdatera mig på motståndarna. Jag jobbar nog ännu hårdare när vi hamnar i en sådan här situation, säger han till Sportbladet.

Har du pratat med Håkan Mild om din roll den senaste veckan?

– Nej. Vi har gjort det tidigare och jag tror mer på vad min arbetsgivare sagt till mig än vad som står i tidningarna. Jag har ett kontrakt året ut och har för avsikt att fullfölja det oavsett hur det går.

Dessutom verkar Jonas Olsson ha en viss förståelse kring att just Lagerbäcks namn dyker upp.

– Jag är en stor supporter av Lagerbäck. De resultat och det han gjorde med landslaget tycker jag är imponerande. De gånger jag träffat honom tycker jag han är en fantastisk människa både fotbollsmässigt och som person.

Kravet: Bryt trenden

För att spekulationerna kring Jonas Olssons tränarframtid inte ska ta ny rejäl fart krävs det seger mot Helsingborg i kväll.

– Nu hoppas jag alla sjukdomar är borta och vi kan gå för fullt. Det är bara Söder och Dyrestam som saknas. Det känns som vi har lite mer att plocka ut av det här laget.

Spelet från förra året, försäsongen och början på allsvenskan har inte fått dig att fundera på om det är rätt att bara spela med en renodlad forward (Tobias Hysén)?

– När vi anfaller spelar vi 2-4-4. I försvar spelar vi 4-2-3-1. När allt stämmer anfaller vi med fyra anfallare. Med det här systemet har vi gjort många väldigt bra matcher och det fungerade väldigt bra 2009.

”Ska ha två forwards”

– Jag är en stor anhängare av att man ska spela med minst två forwards. Den ambitionen har vi samtidigt som vi vill lyckas ute i Europa och då måste man ha back-up centralt på mittfältet.

– Hade vi varit helt utspelade i de här två första matcherna och inte i närheten spelmässigt av våra motståndare hade jag kanske funderat mer. Men så har det inte varit, säger Jonas Olsson.

– Får vi en vinst och lite nytt självförtroende är jag övertygad om att det kommer rulla på sedan. Det gäller att ha tålamod, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM