Avstängd för kokain – låtsades vara skadad

Uppdaterad 2011-09-13 | Publicerad 2011-09-12

Så mörkade PL-klubbarna drogavstängningar

Garry O'Connor.

LONDON. Premier League-spelare tar kokain - men FA mörkar för fansen.

Klubbarna har i stället skyllt på skador och operationer när spelare stängts av.

I kväll namngavs Garry O'Connor och Elvis Hammond bland flera andra spelare i engelsk tv.

Följ ämnen

När Garry O'Connor missade stora delar av Birmingham Citys säsong 2009 - 2010 meddelande Alex McLeish att det berodde på att han behövde opereras för en höftskada.

Vad managern inte berättade var att FA hade stängt av honom i två månader efter att han testat positivt för kokain.

Mörkade för varandra

Brittiska tv-kanalen Channel 4 har kommit över dokument som visar hur FA och Premier League-klubbarna gemensamt tystar ner knarkskandal efter knarkskandal. Under åren från 2003 till 2010 har 21 spelare testats positivt för marijuana, två stycken för Extasy och 19 för kokain.

FA vägrar gå ut med namnen och hävdar att eftersom man genomför drogtester även utanför matchdagar så går man mycket längre än vad internationell reglering föreskriver.

Men FA mörkar inte bara för fotbollsfansen. Man mörkar också för andra klubbar. 2010 lånades O'Connor ut till championship-klubben Barnsley FC som 2011 värvade honom, men de hade inte fått veta något om spelarens kokainanvändade.

Flera spelare namnges

– Vi hade ingen som helst kunskap om att han tagit kokain. Hade vi fått den informationen från Birmingham eller från någon annan källa hade vi aldrig värvat honom. Vi har ett ansvar, säger Barnsley-bossen Don Rowling till Channel 4.

I programmet namnges ett flertal spelare inom alla nivåer av engelska ligor. Spelare för bland annat Everton och Nottingham Forest har testat positivt för kokain.

Det avslöjas också att förra landslagsspelaren för Ghana, Elvis Hammond testades positivt för kokain när han spelade för Fulham 2003. Han stängdes av i sex månader, men fansen fick inget veta. Det finns heller inget som tyder på att Leicester City som tog över honom 2005 fick information om Hammonds drogbruk.

Även Shaun Newton uppges ha stängts av i sju månader han spelade för West Ham.

Följ ämnen i artikeln