”Bryta för knallskott? Det låter drastiskt...

avErik Karlsson, Oskar Magnusson

FOTBOLL

”FOTBOLLSEXPERTER i EUROPA OM DE AVBRUTNA MATCHERNA:
*Lägre toleransnivå
*Bristande straffsystem

1 av 16

”Avbrutna matcher, ni måste skämta?”.

Europas fotbollsjournalister ställer sig frågande till att låta

några knallskott stoppa spel i allsvenskan.

– Det är överilat att bryta matcher så tidigt, säger Geert Lambaerts på belgiska HLN.

Foto: Scanpix
Matchen bröts Flera knallskott kastades från publiken i matchen mellan Malmö FF och Djurgården i förrgår. Det fick domaren Martin Hansson att bryta matchen. Något som i stort sett aldrig händer ute i de europeiska storligorna.

Allsvenskan fick sig ännu en dos läktarproblematik kastad över sig när matchen mellan Malmö och Djurgården tvingades brytas i lördags. Fyra knallskott small av, och domaren Martin Hansson kunde inte låta spelet fortsätta.

Två tredjedelar har snart spelats av årets allsvenska, men redan har tre matcher brutits på grund av oroligheter på läktaren. Förutom lördagsmatchen på Swedbank Stadion har knallskott och huliganrusningar på innerplan stoppat Syrianska–AIK och Malmö–Helsingborg.

”Kan återuppta”

Men att läktarklimatet skulle vara råare i Sverige än i övriga Europa ställer sig flera fotbollsjournalister på kontinenten frågande till. Snarare handlar det om en lägre toleransnivå och ett bristande straffsystem.

Det visar den Sportbladet-enkät där reportrar från några av Europas största tidningar fått ge sin syn på huliganproblematiken.

– Att matcher bryts efter att några knallskott kastas in på planen känns förhastat, säger Geert Lambaerts på belgiska Het Laatste Nieuws.

– I Belgien skulle speakern ha uppmanat bråkstakarna att lugna ner sig, och i de allra flesta fall kan man också återuppta matcherna.

”Låter bara högt”

Guido Giuda på italienska Gazzetta dello Sport förstår att knallskotten kan upplevas som obehagliga för personer i publiken, men att de inte ska vara ett upphov till att bryta en match.

– Nej. Så klart är det ett problem att folk har för vana att kasta in saker. Men de (knallskotten) låter bara högt, det är ingen explosion. Man ska alltid respektera matchen. 10 000-tals människor har spenderat pengar för att gå och titta på, säger Guido Giuda.

Hårdare individuella straff är en väg att gå för svensk fotboll för att komma till rätta med sina problem, tror Sven Flohr på tyska Die Welt.

– I Bundesliga har man städat upp bland bråkstakarna och stängt av dem på tre eller fem års tid, och vissa på livstid, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM