Revanschens timme

FOTBOLL

Bank: ”Får inget bättre tillfälle till revansch”

Foto: Van der Vaart i Reals tröja, och i Tottenhams.

MADRID. Är José Mourinho tillbaka efter Sporting-smällen? Är Cristiano Ronaldo tillbaka efter skadan?

Låt oss börja med vad vi vet.

I kväll är Rafael van der Vaart tillbaka i Madrid.

När Tottenhams plan tog mark på Barajas-flygplatsen koncentrerade sig de spanska journalisterna på den spelare de kände bäst.

Rafael van der Vaart flög härifrån i sista sekunden innan transferfönstret stängdes i augusti, när José Mourinho byggde sitt lag var han den siste som gick andra vägen. Real Madrid var hans stora barndomsdröm – hans mamma är spanjorska – men när han väl uppfyllde den märkte han att den hade vassa kanter.

Först blev han petad, sedan utfryst, till slut skickades han ut tillsammans med alla de andra resterna efter Ramón Calderons holländska projekt.

Om Rafa van der Vaart är typen som tänker på revansch så får han inget bättre tillfälle än det här. Det är kvartsfinal i Champions League, Real Madrids turnering, och om Tottenham tänker spela någon annan roll än den som skolgårdens minsta kille så är det upp till spelare som van der Vaart, Gareth Bale och Aaron Lennon.

De kommer inte att kunna försvara sig vidare. Redknapp har gigantiska försvarsproblem, med tre mittbackar (och Alan Hutton, som gick sönder i helgen) på skadelistan. Tottenham släppte in noll mål mot Milan på 180 minuter – vill de överleva Bernabéu måste de försvara sig bättre.

De kan inte det, alltså måste de såra Real Madrid, José Mourinhos lag, på bortaplan. De måste göra mål, och den enda rimliga vägen dit går via kanterna där Bale och Lennon har fartövertag på sina ytterbackar.

Mourinho filmade

Real Madrid kommer att gå ut till matchen som mycket stor favorit, men mindre än de borde.

Klubben skakar ju en smula.

Ni såg säkert bilderna som rullades ut från träningsanläggningen Valdebebas i förra veckan.

Real Madrids ledarstab utmanades på en entimmas lekfull plojmatch mot de journalister som brukar bevaka laget, och det klipp som hela världen fastnade för var hur en målvaktande José Mourinho släppte en ytterst tam straff förbi sig.

Själv gillade jag en annan sekvens bättre.

Den visar hur Mourinho, som utespelare, försöker ordna en frispark med en rätt usel filmning.

Cynikern Mourinho. Machiavelli-fursten Mourinho. Vinnaren Mourinho.

Det är ju därför han är här – inte för att filma i plojmatcher, utan för att med alla medel se till att världens bästa klubb åter blir världens bästa klubb.

Men det är inte den klubben jag hamnar hos när jag landar i Madrid en vecka senare. Det är sommarvarmt, skönt nog för att sitta på en uteservering i bara skjortärmarna en bit in på natten och hett nog för att Harry Redknapp ska genomföra sin sista träning i kortbyxor. Tottenham är här på ett äventyr, på en skållhet scen de aldrig dansat på förut.

Men kring Mourinho börjar det bli kallt.

Tror på Madrid-seger

Efter förlusten mot Sporting i lördags basunerade klubborganet Marca ut ”Adiós Liga, adiós récord” på sin förstasida. Hejdå, ligan. Hejdå, rekordet. Inte ens världens bäste fotbollstränare har råd att följa upp det med ett ”Adiós Champions”. Det sägs att han går emot läkarteamets rekommendationer genom att ta ut Marcelo och Cristiano Ronaldo i truppen, men han behöver all offensiv kraft han har.

Madrid har fortfarande sin fart, sin teknkiska kvalité och sina imponerande reflexer, men mot Sporting var de handikappade och fantasilösa när så många av konstnärerna saknades. Di Maria blir vek och verkningslös när han inte får matcherna dit han vill, Xabi Alonso är en underbar general, men bara när han har någon att sätta sina quarterback-spel på.

Ett friskt och normalt Real Madrid kommer att göra de där målen de behöver för att slippa en otäck retur i norra London. Ronaldo är tillbaka, Adebayor älskar att möta Tottenham, jag är övertygad om att de har tillräckligt med kvalité för att göra precis det som krävs.

Ber ni om en gissning så säger jag 2–0. Någon som säger emot?

Jo, just det. De spanska journalisterna fick visst med sig ett annat tips hem från flygplatsen i går.

– Vi vinner med 1–0. Jag gör målet.

Rafael van der Vaart log när han sa det.

ARTIKELN HANDLAR OM