Miljard-mannen

FOTBOLL

Så ska shejk Mansour göra City till världens största fotbollsklubb

1 av 3 | Foto: stora planer ...men för Mansour bin Zayed Al Nahyan var FA-cupen bara ett delmål på vägen.

Manchester City är på god väg att uppnå målet att bli världens största klubb.

Bakom kulisserna styr en shejk som får Chelseaägaren Roman Abramovitj att framstå som en småhandlare.

40-årige Mansour bin Zayed Al Nahyan förfogar över 4 000 miljarder kronor och har direktnumret till Barack Obama.

Sedan han köpte klubben av den skandalomsusade thailändaren Thaksin Shinawatra i augusti 2008 har han investerat mer än elva miljarder kronor i verksamheten. Shejk Mansour säger sig vara en passionerad fotbollsälskare som inte har gett sig in i branschen för att göra snabba klipp.

– Som alla andra supportrar älskar jag spelet av många, många olika orsaker. Inte minst känslan som framgång framkallar. Det är väldigt klart att Manchester City var en sovande jätte i engelsk fotboll och jag tror att det kan löna sig på flera plan att väcka den jätten. Det här är ett långsiktigt åtagande, har han tidigare sagt i intervjuer.

Annars är den Abu Dhabi-baserade affärsmannen, som tillhör den kungliga familjen, bra på just snabba klipp. Samma höst som han tog över Manchester City lade han också en slant på rabatterade aktier i storbanken Barclays. Sju månader senare sålde han innehavet – och kammade hem 18 miljarder kronor i vinst. Enligt London Evening Standard har ingen någonsin tjänat så mycket pengar på så kort tid på en aktieaffär.

– Ingen investerare har kunnat gå in och ut på den här storleksnivån. Men vi har heller aldrig sett börskurserna röra sig så mycket, och jag tror inte att vi kommer att få se något liknande igen, sa en aktiemäklare till tidningen.

Hästar och rymdföretag

Och shejk Mansour hade det inte direkt knapert innan dess. Hans pappa shejk Zayed bin Sultan Al Nahyan var drivande bakom grundandet av Förenade Arabemiraten 1971 och var dess president i över 30 år. Familjen har, inte helt oväntat, främst byggt sin gigantiska förmögenhet på olja. Men man har också intressen i alltifrån fastigheter, banker, bilindustrin (Mercedes) till tävlingshästar och Richard Bransons rymdföretag Virgin Galactic.

– Vår ägare kom helt klart inte hit bara för att köpa ett gäng spelare. Han kom hit med en vision, ett projekt, något betydligt större än att bara vinna en trofé, säger Citys lagkapten Vincent Kompany.

Abu Dhabi United Group for Development (ADUG) heter investmentbolaget som shejk Mansour kontrollerar. Bolagets tillgångar beräknas uppgå till drygt 4 000 miljarder kronor, vilket är 40 gånger så mycket som Chelseas ägare Roman Abramovitj är god för. Enligt tidningen FourFourTwo har shejk Mansour en privat förmögenhet på 220 miljarder och det gör honom till den överlägset rikaste personen i fotbollsbranschen.

Historisk CL-plats

Beloppen som han satsat i Manchester City framstår nästan som småpengar i sammanhanget, men inom fotbollen är det summor som saknar motstycke. Och den ekonomiska injektionen i klubben har fått önskad effekt. Efter otaliga stjärnvärvningar slutade laget femma 2009/2010 och tack vare tredjeplatsen i våras kvalificerade sig klubben för Champions League för första gången någonsin.

”Vi är nummer ett”

Inför det glödheta derbyt mot Manchester United i eftermiddag toppar City ligan.

– Vi är nummer ett och har tänkt stanna där. Alla tror att vi kan åka dit och vinna, och det har vi visat förut att vi kan.

Pressen är lika stor som den var i fjol, skillnaden nu är att vi leder serien, säger mittfältaren Nigel de Jong.

Men shejk Mansour har inte bara lagt sina pengar på spelarköp. Klubben är totalrenoverad från grunden och mycket mer är på gång. Sedan 2008 har mer än 100 miljoner kronor pumpats in i träningsanläggningen i Carrington och den är i dag en av ligans bästa. Men trots det finns det också planer på att bygga helt nya faciliteter i nära anslutning till hemmaarenan Etihad Stadium för en halv miljard. Förutom a-laget ska även ungdomsakademin husera där. På sikt ska betydligt fler startspelare komma från de egna leden.

Kan tjäna miljarder

Shejk Mansours hobby innebär dock inte bara utgifter. Nyligen slöt Manchester City ett tioårigt sponsoravtal med Förenade Arabemiratens nationella flygbolag Etihad Airways. Något som totalt kan vara värt fyra miljarder kronor, enligt brittisk media.

– Den här fotbollsklubben kommer utan tvekan bli den största och bästa i världen. Folk gillar inte att höra det, men jag ber inte om ursäkt och kommer aldrig att sluta säga det. Vi har fantastiska resurser, har klubbens förre vd Garry Cook sagt.

ARTIKELN HANDLAR OM