Vinnare av Guldbollen 2011: Zlatan Ibrahimovic

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic, 30, får Guldbollen – för sjätte gången.

I kväll mottog han återigen Sveriges finaste fotbollspris inför ett fullsatt Globen.

– Jag tackar spelarna, tränarna, familjen, alla runtomkring laget och alla runtomkring mig. Utan dem hade det inte varit möjligt att hålla hög nivå under alla år, säger Zlatan uppe på scenen.

Zlatan Ibrahimovic vann Guldbollen första gången 2005. Året efter var det Fredrik Ljungbergs tur att ta hem svensk fotbolls mest ärofyllda pris – men sedan dess har Zlatan tagit hem trofén fem gånger på raken.

Efter en schism med Pep Guardiola – som Zlatan skriver om i sin kommande självbiografi – lämnade han Barcelona för Milan den 28 augusti förra året.

Där har Zlatan varit lagets stora stjärna, samtidigt som han, i egenskap av lagkapten, fört svenska landslaget till nästa års EM-slutspel.

Gjorde high five med Hamrén

Under sin första säsong i Milan nätade han 21 gånger på på 39 matcher i liga- och cup-spel.

Den här säsongen har det hittills blivit nio mål på elva matcher.

Publiken i Globen skanderade Zlatans namn när han fick priset i kväll och på vägen upp på scenen passade han på att göra high five med förbundskaptenen Erik Hamrén.

– Man har varit här uppe så många gånger, så... vad har man kvar att säga? Men det är som innan: Jag tackar spelarna, tränarna, familjen, alla runtomkring laget och alla runtomkring mig. Utan dem hade det inte varit möjligt att hålla hög nivå under alla år, säger Zlatan uppe på scenen.

Vill vinna två till

Sedan passade Guldbollen-vinnaren på att skoja med Diamantbollen-vinnaren Lotta Schelin, som i ett tal tidigare under kvällen hade skojat med Zlatan.

– Var är Lotta nu? Hon har en bit kvar eller...? säger Zlatan med ett stort leende.
Lite senare på en presskonferens, utvecklade han känslan att vinna Guldbollen för sjätte gången:

– Det går inte att beskriva, man måste vara med om det själv för att förstå känslan. Det känns stort. Sex guldbollar.

– Jag har två år kvar på mitt kontrakt. Man får se hur länge man fortsätter spela. Men jag hoppas få vinna två till, sedan vet man inte vad som händer.
 

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN