Carrick leder United – ihop med ”doldisen”

Assisterande tränarna som kliver in i José Mourinhos ställe

avFrida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Med José Mourinho försvinner dels en stark röst och en stor dos tjurskallighet från Manchester United, men framför allt en huvudtränare.

Fram tills klubben har annonserat ersättaren kliver välkände Michael Carrick in – tillsammans med en doldis.

Möt 32-årige Kieran McKenna.

Kieran McKenna gillar att röra sig i kulisserna.

Kanske är det därför han går så bra ihop med just José Mourinho som gillar att stå på scenen. Det var när portugisens radarpartner, Rui Faria, lämnade rollen som assisterande tränare efter förra säsongen som 32-årige McKenna fick chansen.

Nu, två år efter att han anlände till Manchester United, är det han och forne mittfältaren Michael Carrick som kliver in på träningsplanen för att försöka bygga upp ruinerna av en storklubb. Carrick, som vissa hävdar hade klarat av det gigantiska ansvaret som permanent huvudtränare.

McKenna förblir däremot lite av ett mysterium.

”Stort United-fan”

– Det finns inget större steg än att gå till Manchester United, det är en dröm som slår in, sa McKenna när han var ny på jobbet 2016.

– Jag är ett stort United-fan. Min pappa tog med mig på min första match 1994, då de vann Premier League-titeln.

Det var dock i en annan klubb, Tottenham, som Kieran McKenna nådde verkligt höga höjder under den egna spelarkarriären. Han växte upp i Nordirland men flyttade till London redan som tonåring för att ansluta till klubbens akademi.

1 av 2 | Foto: Clive Brunskill / Getty Images Europe
Carrick, Mourinho och McKenna.

2002, vid en ålder av 16 år, belönades McKenna för sitt hårda arbete med ett kontrakt i Spurs. Någon framgångssaga blev det däremot inte. Efter att ha representerat A-laget i vänskapsmatcher samt det nordirländska U21-landslaget tvingades han lägga av som 23-åring på grund av en höftskada.

– Han hade ett väldigt gott rykte under sin tid i Tottenham och de trodde oerhört mycket på honom, förklarar Ray Sanders, chefredaktör på lokaltidningen Fermanagh Herald.

Hyllas av ungdomsspelarna

Efter skadan inleddes ett nytt kapitel i McKennas liv: det som tränare. I Tottenhams akademi steg han snabbt i hierarkin och ledde under 2015 klubbens U18-lag. Kyle Walker-Peters, Josh Onomah och Marcus Edwards var några av talangerna som skulle förvaltas.

En seger mot United i ungdomsversionen av FA-cupen gick inte obemärkt förbi.

– Jag lärde mig väldigt mycket i Tottenham och nådde framgångar i akademin, säger Kieran McKenna som kort senare rekryterades av konkurrenten i Manchester.

Väl på plats på Carrington ansvarade han för U18-laget och gjorde det dessutom med bravur. Förra säsongen vann de titeln i ”Premier League North” med spelare som Angel Gomes och Tahith Chong.

– Han förändrade allt, hävdar den 19-årige mittfältaren Indy Boonen i en intervju med Manchester Evening News.

– Sättet vi tränade på under veckan var så som vår motståndare spelade på lördagen. Skulle vi möta West Brom så tränade vi på deras sätt och lärde oss deras svagheter.

En annan spelare, Ismail Azzaoui, säger följande om McKenna:

– Han såg på mig när jag inte mådde bra. Kom alltid fram till mig och frågade ”vad är det, hur kan jag hjälpa dig att må bättre?”.

Högaktad i United

Kanske inte så konstigt att Mourinhos beslut att uppgradera både Carrick och McKenna togs emot med öppna armar. Visst, den förstnämnde är definitivt ett mer slagkraftigt namn men spelartruppen sägs ha stor respekt även för McKenna.

Det ska också ha varit den duon som faktiskt fick någorlunda fart på Manchester Uniteds anfallsspel innan haveriet var ett faktum. 1–3 mot Liverpool blev José Mourinhos sista match som huvudtränare.

Ersättaren är än så länge oklar, men det hetaste spåret verkar i nuläget vara att Ole Gunnar Solskjaer kliver in som ”caretaker” fram till sommaren. Oavsett så finns det redan två assisterande tränare att luta sig emot om det skulle behövas.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM