Fotbollsgalan

Förbundets svar efter ”Granens” kritik

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

Nilla Fischers brandtal på Fotbollsgalan fick spelarna i herrlandslaget att känna sig attackerade.

Andreas Granqvist riktade också stark kritik mot sitt eget förbund.

Under kvällen träffade generalsekreteraren Håkan Sjöstrand landslagets kapten för att rensa luften och reda ut ett missförstånd.

– Herrarna har sänkt sin ersättning vilket är hedersamt men det gynnar inte damspelarna, vars avtal skrevs tidigare, påpekar Håkan Sjöstrand för Sportbladet.

I går kväll vann Nilla Fischer sin första Diamantboll. Hon tog emot priset och levererade ett brandtal om jämställdhet.

Nilla Fischers ord har väckt starka reaktioner av olika karaktär.

Nedanför scenen satt spelarna från det svenska herrlandslaget. De kände sig utpekade och berättade under tisdagens pressträff, landslaget spelar mot Turkiet i helgen, om sina känslor.

– Jag står också för jämställdhet. Jag har två döttrar och en fru. Jag vill att de ska ha alla möjligheter att syssla med vad de vill. Det blir lite orättvist när man drar alla över en kam. Vi har gjort vårt (i herrlandslaget). Vi skrev på ett nytt landslagsavtal och där vi gick ner rejält i ersättning, säger ”Granen” och fortsätter:

– Vi har sänkt oss rejält för att damerna ska få ett bättre avtal. Men det har tydligen inte kommit fram och det är väl förbundets fel. Det får väl vara en signal till Håkan (Sjöstrand, generalsekreterare).

I möte med ”Granen”

Kritiken har förstås nått Håkan Sjöstrand som inte bemött den i media förrän under kvällen. Detta för att han först ville ha ett möte med Andreas Granqvist.

– För mig var det viktigt att få träffa Andreas i dag och vi har suttit och pratat om den uppkomna situationen och de åsikter han har framfört, säger Håkan Sjöstrand som fortsätter:

– Vi har alltid en bra och uppriktigt dialog med Andreas, precis som jag har med andra landslagsspelare. Med det sagt är det viktigt att klargöra en sak, påpekar Håkan Sjöstrand.

Det handlar om de ekonomiska ersättningarna för spelarna i herr- respektive damlandslaget.

På pressträffen berättade Andreas Granqvist att herrlandslagets spelare sänkt sina ersättningar rejält "för att damerna ska få ett bättre avtal". Håkan Sjöstrand bekräftar att herrspelarna har sänkt sin grundersättning i det avtal som skrevs efter VM-succén i somras.

– Det är väldigt hedersamt gjort av dem, betonar Sjöstrand.

Spelarna ville själva sänka sin landslagsersättning och har från och med hösten alltså en lägre grundersättning jämfört med tidigare.

– Att de sänkt sin ersättning uppskattar vi verkligen. Men de ger någonstans uttryck för att vi inte kommunicerat tillräckligt vilket vi får ta till oss, säger Håkan Sjöstrand.

”Finns ingen koppling”

Men han vill dock tydliggöra att det inte hänger i hop med damernas avtal, som bygger på damlandslagets egna meriter. Avtalet för damlandslaget skrevs klart i fjol, november 2017.

– Det finns ingen koppling till det avtal som fanns för damerna, vi diskuterade inte det under förhandlingarna. Men deras sänkning gör att vi kan använda pengar för att stärka övrig verksamhet, säger Håkan Sjöstrand.

Var det en missuppfattning från Andreas Granqvist sida?

– Ja, det är en missuppfattning.

Sa du det till honom?

– Andreas och jag har en väldigt uppriktig och bra relation. Vi har talat med varandra förut och nu inom ramen för det här kunna reda ut det.

– De starkaste motivet till att spela i landslaget kommer inte vara ekonomiska faktorn, det handlar om att representera sitt land både på dam och herrsidan, säger Håkan Sjöstrand.

Granqvists uppmaning

Just avtalen för landslagen har dock blivit en måttstock på hur jämställdheten ser ut.

Andreas Granqvist tycker att det är dags att lägga korten på bordet, att visa avtalen för att syna uppgifterna.

– Upp med alla papper på bordet och säg vad vi har gjort i stället för att hålla det hemligt hela tiden för det är vi spelare som får ta skiten. Det är tröttsamt, sa han på eftermiddagen.

Håkan Sjöstrand:

– Vår principiella hållning är att avtal är uppgifter som berör personlig integritet och är en affärsuppgörelse. Områden som inte går att tillämpa total öppenhet kring. Det är brukligt och normalt.

Men kan ni inte bara säga de faktiska summorna?

– Vi kan säga så här: Med både damerna och herrar har vi kommit överens om att det är så här vi ska hantera det.

Överenskommelsen att inte tala om det offentligt har även Andreas Granqvist varit med på, enligt Håkan Sjöstrand.

Kan det finnas anledning att lyfta frågan med spelarna om att berätta hur avtalen ser ut?

– Vi tar alltid till oss olika former av åsikter och så får vi hantera det därifrån.

Hur ser du på att Andreas Granqvist och Sebastian Larsson berättar att de känner sig attackerade av den kritik som Nilla Fischer framförde?

– Jag har en förståelse för att man upplever att man hamnar i skottlinjen för en kritik. Det är inte i landslaget som spelarna tjänar de stora pengarna utan i sin vardag. i sina klubbar som är deras arbetsgivare. Och det är där vi ser den stora ekonomiska skillnaden, säger Håkan Sjöstrand.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Granen om Fischers tal: ”Orättvist”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbollsgalan

Nilla Fischer

Håkan Sjöstrand

Andreas Granqvist