Martin Mutumba tillbaka i AIK

Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN

avMalin Wahlberg, Per Bohman

FOTBOLL

Martin Mutumba är tillbaka i AIK – som scout.

Men numera undviker han helst rampljuset.

– Jag bestämde mig för några år sedan att jag inte skulle vara någon pajas som bara snackar. Jag vill hålla mig i skuggan och så får andra synas, säger han till Sportbladet.

En av Sveriges mest älskade fotbollsspelare är tillbaka. Martin Mutumba har avslutat den aktiva spelarkarriären och har fått jobb i klubben i sitt hjärta: AIK. 33-åringen kommer arbeta som scout i framför allt Stockholmsområdet.

– Jag och Björn Wesström har pratat mycket om en roll i AIK. Vad skulle jag kunna göra för AIK som betytt så mycket för mig? Vi kom fram till att börja med en roll som scout, säger Mutumba och fortsätter:

– Till en början kommer jag jobba i Stockholm. Jag är ödmjuk inför den här rollen, som är ny för mig. Det finns mycket potential ute i förorterna och AIK är en klubb som värnar om olikheter, vilket passar mig som inte alltid liknat alla andra. Jag hoppas hitta någon som är bättre än mig ute i förorterna.

”Vill inte vara en pajas”

Publikfavoritens återkomst till föreningen har tagit emot med stor glädje i AIK-kretsar.

– Jag blir glad över det. Man blir liksom varmt i kroppen och det känns som har gjort något för svensk fotboll och speciellt för AIK. Jag har fått en del glada sms. AIK är liksom en familj. Men egentligen är det här inga stora nyheter: det är bara Martin som kommer hem igen.

Han återkommer ofta till det under intervjun, Mutumba. Att han inte vill göra en för stor grej av det nya jobbet och hemkomsten till AIK. Uppmärksamheten är ingenting han dras till. Det är en tryggare, lugnare och lite försiktigare Mutumba än den citatmaskin som bjöd rubrik efter rubrik förr om åren.

– Jag har skrikit mycket för sakens skull. Jag har känt mig olik andra människor. Det var ett tag, runt 2013, som jag kände att det behövdes en paus från media. Egentligen hade jag tyckt det redan 2010: jag ville inte vara en pajas som bara snackar. Jag vill vara Martin Mutumba som är bra på fotboll, inte någon som bara snackar en massa.

”Inte lika pratglad längre”

Men nu blir du uppmärksammad igen?

– Sista åren har jag försökt koncentrera mig på fotbollen och inte göra så mycket väsen av mig. Bara snacka om fotbollen. Men AIK är en speciell klubb: allt du gör syns mycket här. Jag är glad över att vara utanför rampljuset. Det räcker med uppmärksamheten från mina vänner och barn. Jag är inte så pratglad som förr i tiden, även om jag fortfarande är glad. Det är ingen sorglig sak egentligen.

”Vill arbeta i skymundan”

Samtidigt har du spridit mycket glädje genom ditt sätt att vara genom åren?

– Jo, så är det. Men jag var ofta så uppe i varv efter matcherna är jag pratade med journalisterna. Jag är ju en ganska energisk människa. Man kan säga någon groda då, ibland. Något som låter fel. Men jag trodde alltid att jag pratade med mina grabbar ute i Rinkeby under intervjuerna. Att resten av Sveriges tyckte det var roligt var bara en bonus. Jag ville bara göra reklam för Rinkeby och var full av adrenalin. Nu vill jag arbeta i skymundan så att de andra får synas. Jag ska bara hjälpa AIK och ungdomar.

Redan på lördag ska han bedöma spelare i samarbetsklubben Vasalund.

– Chefsscouten Tobias Ackerman har gett mig lite uppdrag. Han ger mig direktiv. Jag är ödmjuk och vill lära mig av honom som har så många år som scout bakom sig.

Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM