”Backar förändringarna med hull och hår”

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Sparkad tränare 2017, sparkad sportchef nu.

Kortsiktigt hoppas Tobias Hysén, 36, på samma effekt.

– Vi fick en formtopp efter förändringarna förra året, säger anfallaren.

Vid en presskonferens på onsdagsförmiddagen berättade IFK Göteborg om flera ändringar i klubbledningen och kring A-laget.

Sportchefen Mats Gren får sparken och assisterande tränaren Alf Westerberg byts ut mot tidigare spelarduon och akademitränarna Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller.

Att Gren och en stor del av spelartruppen tidigare haft olika åsikter om hur verksamheten skötts i IFK Göteborg har inte varit någon hemlighet.

Mer energi

– Det var förra året som vi framförde vad vi tyckte. Den dialogen har fortsatt med Mats Gren. Vi har fortsatt vara öppna mot honom och han har varit öppen och prestigelös mot oss också, säger Tobias Hysén till Sportbladet.

– Förra året var det tränarna som fick lämna, i år var det han. Det är så det funkar när resultaten inte går din väg, säger anfallaren efter det första träningspasset när Stiller och Jonsson fanns vid sidan om huvudtränaren Poya Asbaghi.

Vad kommer vi se för skillnad på IFK Göteborg ute på planen efter de här förändringarna?

– Jag hoppas att det kommer ut lite mer energi och lite mer jävlar och anamma ute på planen. Någonstans ska man kunna kräva det ändå. Förra året fick vi en liten formtopp efter förändringarna då. Förhoppningsvis kan det här göra att det lossnar lite för vissa spelare, säger Hysén.

Står bakom förändringarna

Lagkaptenen David Boo Wiklander säger om Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson:

– Fotbollsvärlden har förändrats ganska mycket. De har varit ledare för yngre spelare och har med sig den erfarenheten. De kan stå för en lite mjukare övergång jämfört med det hårdare kravställandet, när det var svart eller vitt.

– Kan vi få ner axlarna på alla spelarna så att de känner sig trygga i situationerna så kommer resultaten, säger Boo Wiklander.

– Nu har styrelsen och klubben beslutat om de här förändringarna och vi får backa det med hull och hår, säger lagkaptenen.

Mats Gren fick beskedet om att han fått sparken från klubbdirektören Max Markusson under tisdagskvällen. Tidigare under dagen hade Markusson haft ett möte med spelarrådet.

– Mötet var Max begäran. Han ville mer förklara situationen med artikeln som hade kommit ut (GP:s om att, felaktigt, Asbaghi skulle få sparken), få lite feedback och peppa inför det som kommer, säger Tobias Hysén och fortsätter:

– Vad vi spelare sa till honom är inget som vi behöver kommunicera utåt. Det är tillräckligt med folk någonstans i klubben som babblar om såna grejer. Det kan vi hålla för oss själva. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM