Ex-djurgårdare krossade AIK:s gulddrömmar

Martin Broberg målskytt för Örebro

Martin Broberg blir omklappad efter ledningsmålet mot AIK.
Martin Broberg blir omklappad efter ledningsmålet mot AIK.

Örebro/Stockholm. En före detta djurgårdare krossade AIK:s gulddrömmar.

Målmaskinen Martin Broberg gjorde sitt tionde mål för Örebro, som spelade 1–1 mot Solnalaget.

– Det har varit torka i två matcher, så det var jätteskönt att göra mål igen, säger 25-åringen till C More.

AIK hade inte gett upp guldhoppet och tränaren Andreas Alm markerade det genom att placera en extremt offensiv 3-4-3-uppställning på Behrn Arena.

Det gav ett spelövertag, men inget ledningsmål.

Fredrik Brustad fick tidigt ett gyllene läge men missade grovt, och när norrmannen hade chansen att revanschera sig stod ÖSK-målvakten Jacob Rinne i vägen.

Inte AIK:s dag

Det var, skulle det visa sig, inte AIK:s dag.

Redan efter tolv minuters spel tvingades Per Karlsson halta av planen med värkande ljumskar. Alm ersatte honom med Johan Blomberg, flyttade in Nils-Eric Johansson som mittback och drog ner Alex Pereira till vänsterbackspositionen.

Sedan tvingades de tillresta AIK-fansen se Örebro, som inte förlorade någon av de tio sista omgångarna i årets allsvenska, växa in i matchen. Ledningsmålet var på intet sätt oförtjänt, och givetvis var det Martin Broberg som slog till.

”Ett fint mål”

Anfallaren, som i somras hämtades från Djurgårdens överskottslager, kunde helt omarkerad ta ner en Nordin Gerzic-macka och placera bollen bakom AIK-målvakten Patrik Carlgren.

– Jag kallade på bollen i ett tidigare skede och då höll han i den. Nu kunde jag ta ner bollen på bröstet och trycka in den i bortre. Det var ett fint mål, säger Martin Broberg till C More om sitt tionde allsvenska mål.

AIK kvitterade en kvart in på andra halvlek, då Henok Goitom nickade in ett vänsterinlägg från Mohamed Bangura, men då hade guldtåget redan gått.

”Tappade självförtroendet”

AIK, som föll tungt mot IFK Göteborg i den förra omgången, hade tre heta målchanser i slutet av matchen men fick nöja sig med 1–1 och en tredjeplats i den allsvenska sluttabellen.

– Vi vill alltid sluta överst, och vi får kika på hur vi ska göra. Det här med att komma topp 3 kan vi utantill, säger Andreas Alm till C More.

Spelarna var besvikna efter matchen,  men Henok Goitom uttryckte sig som en stor förlorare och gratulerade IFK Norrköping till SM-guldet.

– Jag känner inte Janne (Andersson), men jag unnar verkligen honom det här guldet. IFK Norrköping visar Sverige att man kan spela bra fotboll och ändå vinna. Grattis, säger  Henok Goitom.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.