”Manipulation som saknar motstycke”

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Idrottsministerns (!) attack mot Guardiola

Foto: AP

Pep Guardiola är ansiktet utåt i en uppmärksammad kampanj om ett självständigt Katalonien.

Nu kritiseras han – av Spaniens idrottsminister.

– Jag vill höra hans förklaring, säger Miguel Cardenal.

På söndag går katalanerna till regionval och det nationalistiska partiet, som toppat opinionsundersökningarna, går till val med löftet om att Katalonien ska bryta sig loss från Spanien inom 18 månader.

Den känsliga frågan har en tydlig idrottslig koppling då det i förlängningen kan innebära att FC Barcelona utesluts ur La Liga, men trots detta har flera fotbollsprofiler gjort sina röster hörda.

En av dem är Pep Guardiola.

Får hård kritik

Nu får den förre Barcelona-tränaren, numer i Bayern München, hård kritik för att ha medverkat i en reklamfilm där han i en symbolisk gest skriver in sig som kandidat till det parti som lovat ett självständigt Katalonien.

I en intervju med tyska nyhetsbyrån Deutsche Presse-Agentur går Spaniens idrottsminister Miguel Cardenal till attack dels mot reklamfilmen som sådan, dels mot Pep Guardiolas medverkan.

– Kampanjen är en manipulation som saknar motstycke. Jag vet inte om det är medvetet eller inte, men Guardiola har varit en del av detta ända sedan han skrev upp sig som kandidat, säger Cardenal.

”Vill höra hans förklaring”

Kampanjen går under namnet ”Guanyarem” – ”Vi kommer vinna” – och problemet med den, menar idrottsministern, är att flera idrottsprofiler som stödjer ”Guanyarem” utnyttjas i reklamfilmen. Cardenal menar att deras namn figurerar i filmen trots att de inte nödvändigtvis står bakom alla åsikter som framförs.

– Jag skulle vilja be Guardiola förklara manipulationen han varit en del av samt höra hans syn på att flera av hans kollegors namn utnyttjas och att deras åsikter förvrängs, säger Spaniens idrottsminister.

Bojan Krkic, Carles Puyol, Gerard Pique, Johan Cryuff, och Eric Abidal är ett par av flera tunga namn som ställt sig bakom ”Guanyarem”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM