Danska psykningen inför playoffrysaren

avAndreas Käck, Michael Wagner

”Halshugger” Pippi – och fimpar på kungen

Tre dagar kvar till första playoffmatchen.

Då bröstar Danmark upp sig.

I en ny reklamfilm skickar danska Kanal 5 flera syrliga passningar till Sverige.

På lördag spelas den första av de två matcherna i playoffen mellan Sverige och Danmark. En rysare där en biljett till EM i Frankrike står på spel.

Hittills har det varit en hel del snack om ”kampen mellan Zlatan Ibrahimovic och Nicklas Bendtner”, men övriga pikar och kaxiga hälsningar har lyst med sin frånvaro.

Fram till nu.

Fimpar på kungen

I en ny reklamfilm kastar danska Kanal 5 handskarna – med besked.

Den cirka halvminuten långa filmen inleds av att en liten flicka klipper av håret på en Pippi Långstrump-docka. Därefter kastas Ikea-möbler ner i en container. Och som om inte det vore kaxigt nog fortsätter danskarna med att fimpa en cigarett på en bild föreställande Carl XVI Gustaf. Därefter tänder man fyr på en skivsamling med klassiska svenska banden Abba och Ace of Base.

Huvudet avhugget

Hur filmen avslutas? Genom att den lilla flickan ”kastar” med Pippi-dockans huvud, efter att ha dekapiterat den.

”Bara Sverige står i vägen för EM i Frankrike. Hur knäcker vi svensken?”, skriver danska Kanal 5 i en kommentar till videon.

– Det är ett bra svar på hånen mot Danmark under den svenska Fotbollsgalan i måndags. Jag tror att det danska "kriget" är mer i media än bland de danska spelarna, säger Flemming Toft, expertkommentator TV2, till Sportbladet.

Vad tycker du om filmen?

– Jag tycker filmen är roligt gjord. Det är bra humor. Men på lördag kommer danskarna vara allvarliga. Då är det matchen som gäller. Jag tror på 0-0 på lördag och då är det fördel Danmark, säger Toft.

Kan komma en kontring

Emir Osmanbegovic, sportchef på Discovery Networks Sverige, tycker också att filmen är fyndig.

– Ja, det får man ge dem. Den är ju gjord med glimten i ögat, säger

De verkar stöddiga?

– Jaja, men det är förståeligt. Det är stort för dem att möta Sverige. Det är den största matchen för Danmark på många år.

Nu undrar alla om det kommer en kontring från svenska Kanal 5.

– Kanske! Nu har de ju dragit i gång något. Vi ska fundera på om vi kan hitta på något. Problemet är bara att vi inte vet vem eller vilka vi ska driva med. De har ju inga utmärkande personer i det landet, säger Osmanbegovic.

Sportbladet söker svenska landslagets presschef Niklas Bodell för en kommentar.