Här är fotbollen störst i världen

avKristopher Karlsson

Färöarna toppar ny statistiklista

1 av 3 | Foto: Bildbyrån
Utsikt över största orten Torshavn.

Glöm fotbollstokiga Brasilien, Spanien och England.

Det är på Färöarna som fotbollen är som allra störst.

Över 10 procent av befolkning ser inhemsk ligafotboll under en säsong.

Färöarna är långt ifrån en jätte inom världsfotbollen. Landslagets seger mot Grekland i det gångna EM-kvalet var lagets första bortaseger på 13 år och blott den 20:e segern i landets historia.

Färöarnas egen högstaliga, Effo Deildin, är dock överlägsen vad gäller inhemskt intresse. Statistikföretaget Sporting Intelligence har gått igenom världens samtliga fotbollsligor och räknat på hur stor del av befolkningsmängden i respektive land som går och kollar på inhemska fotbollsmatcher under en säsong.

Och den färöiska ligan attraherar ligan i snitt 5 000 åskådare över en säsong. Det är över 10 procent av landets befolkning och mer än dubbelt så högt som världens näst mest populära liga, den isländska (4,22 procent).

Sverige högt upp

Där bakom skuggar Cypern (4,03) och Skottland (3,68) innan den första ”större” ligan dyker upp på femteplats, Premier League. Den engelska toppfotbollen ses på plats av drygt 2,79 procent av landets befolkning under en säsong.

Fotbollstokiga Braslien lockar inte någon större del av befolkningen till de inhemska matcherna, med blott 0,16 procent och en 32:a plats på Sporting Intelligence lista.

Sverige parkerar på en respektabel 12:e plats i världen med 1,82 procent av befolkning som tar sig till en allsvensk arena under en säsong.

Se hela listan från Sporting Intelligence nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Färöarna