Så blir Elfsborgs tränarlösning

Publicerad 2013-12-06

Wettergren tar ett steg tillbaka bakom Ingesson och Mian: ”Hade varit en hektisk tid med landslaget”

BORÅS. Här är Elfsborgs något oväntade tränarlösning för 2014 enligt uppgifter till Sportbladet:

Klas Ingesson fortsätter som huvudtränare, förre fystränaren Janne Mian blir assisterande – och hyllade landslagssouten Peter Wettergren tar på eget initiativ ett steg tillbaka.

– Jag brinner för positionsrelaterad teknikträning, säger Wettergren som får i uppdrag att utveckla Elfsborgs yngre A-lagsspelare.

Att Klas Ingesson fortsätter som chefstränare var något Sportbladet kunde berätta redan i samband med den allsvenska avslutningen.

Mer överraskande är att förre fystränaren Janne Mian – som i grunden är fotbollstränare – flankerar honom som assisterande.

Peter Wettergren – som nämnts som tänkbar assisterande till Erik Hamrén i landslaget – har tackat nej till att leda Elfsborg tillsammans med Ingesson.

– Jag känner att jag inte vill behöva åka bort varje helg och vara med på alla matcher, jag har gjort det i nio år. Jag behöver ladda batterierna ett år, säger han.

En annan tidning påstår i dag att du ska vara assisterande?

– Det stämmer inte. Där är de fel ute.

”Kände mig sliten”

Ville du ta ett kliv upp i stället, som huvudtränare?

– Nej, jag fick frågan, att Klas och jag skulle köra det ihop. Men då hade det varit en hektisk tid med landslaget, och jag kände mig sliten. Är man inte hundra ska man inte gå in i något.

Hänger det här ihop med att du kommer att få ännu mer jobb i landslaget?

– Nej.

Du ska fortsätta som scout?

– Jag har inte hört något annat. Jag vet bara att Erik (Hamrén) tackade ja. Reine (Almqvist) och jag har ju fungerat lite som assisterande under de samlingar där vi scoutat lag.

”Positionsrelaterad teknikträning”

Peter Wettergren utvecklar sin roll i Elfsborg 2014:

– Jag har samlat på mig så mycket idéer och tankar och vill få de på pränt. Jag vill lägga tonvikten på de unga spelarna och jobba mer med individuell träning. Det är det jag har framfört och det vi har pratat om, säger Peter Wettergren.

Den individuella träning Elfsborg ska jobba med för att få föreningen på rätt köl igen kallar Wettergren för "positionsrelaterad teknikträning":

– Det är individuell träning i din position. Hur ska man använda sin teknik för att fungera på sin position?

Ja, hur gör man?

– En ytterback och en innermittfältare får till exempel bollen till sig på olika sätt. Det handlar om hur du ska möta bollen, vilken vinkel foten ska ha, hur orienterar du dig när du får bollen. Sedan nöter man på det i matchliknande situationer, säger Peter Wettergren.

”Handlar om att lägga pusslet”

Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson vill inte bekräfta Sportbladets uppgifter men säger:

– Vi är i en process, den är inte klar. Sedan har vi många bra tränare och ledare i Elfsborg och alla ska få en roll de trivs i. Det handlar om att lägga pusslet. Vad gäller Peter ser vi absolut honom i den roll han vill ha. Klas (Ingesson) har ett ledarskap vi gillar väldigt mycket. Janne Mian har ju varit fystränare men är tränare egentligen och det har hela tiden varit ambitionen, säger Stefan Andreasson.

Följ ämnen i artikeln