Mejla

Simon Bank

En halvleks fotbollsporr, en halvleks avdomning

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: GETTY

MÜNCHEN. Förstärkningarna var skadade, playmakern satt på bänken, spelet har inte riktigt hunnit sätta sig.

Bayern München kommer att bli bättre.

Tills vidare nöjer de sig med att vara bäst på planeten.

Det är ju skillnad på kriser och kriser.

Efter en flegmatisk fotbollsmatch mot Hannover i helgen tyckte alltså FC Bayerns sportchef Matthias Sammer att nog fick lov att vara nog.

Det fanns ingen vilja i laget!

De var tvungna att ta sig ur trygghetszonen!

Det var dags att de slutade gömma sig bakom tränarbytet och börja protestera!

Bara början

När jag trängdes med ryska råhuliganer och tyska europamästare på pendeln ut mot Fröttmaning igår kväll var det för att se om Pep Guardiolas Bayern-bygge börjat babelstornssvaja lite redan nu.

Det hade det inte.

CSKA kom till Tyskland utan Dzagojevs och Rasmus Elms kreativitet, utan Doumbias anfallshot och utan den bortslussade Vágner Love.

Efter tre minuter låg de under med 1–0. Efter fem minuter tyckte jag genuint synd om dem.

De hade pressats ner i en sydtysk torktumlare som snurrade runt dem i överljudsfart, varv efter varv, och de hängde helt enkelt inte med.

Taktiskt var de naiva nog att inte balansera om sitt anfallsspel, med två offensiva yttermittfältare, och tekniskt var de hopplöst underlägsna. Bayern München spelade 2-4-4 och flyttade runt bollen med distinkta, stenhårda passningar på rörliga fötter.

Mario Mandzukic sökte sig ut på vänsterkanten, Franck Ribéry flöt in mot mitten, Rafinha och Alaba matade på med inlägg, och där inne i mitten stod Philipp Lahm och såg till att varenda ton i instrumentet spelade rent.

Och det här är alltså bara början.

Mario Götze och Thiago, Peps statusvärvningar, är skadade. Bastian Schweinsteiger har problem med en fot och började på bänken, och det finns mekanismer och reflexer som inte sitter riktigt än.

Men publiken stod upp och applåderade efter första halvlek, det hade varit som att se en hockeymatch där bara det ena laget hade klubbor. Klapp-klapp-klapp.

Alaba dunkade in en frispark som Akinfejev borde tagit, Mandzukic nickade in ett frisparksinlägg, de hade kunnat göra både fyra och fem mål.

Bayern tog helt enkelt vid där de slutade i våras, och de där Pep-förändringarna som irriterat laget såg mest av allt intressanta ut.

Pep har tränat Xavi i fyra år, ändå kallar han Lahm ”den intelligentaste spelare jag haft”. Det är lite som att komma hem från en husvagnssemester med Jude Law och Scarlett Johansen och säga till sin partner att hen är ”den snyggaste jag sett”.

”Inte vänsterback i alla fall”

Alldeles oavsett så är det lätt att slå fast att Lahm inte är någon vanlig högerback.

Hans huvud snurrar som på den där demonen i Exorcisten. Mot CSKA hade han koll på allt, samlade upp allt, styrde allt.

Att Bayern München har en högerback som kan gå in och vara en mittfältsdynamo i världsklass är fascinerande.

Att de har en vänsterback som skulle kunna göra samma sak är bara löjligt.

David Alaba dykdunkade in frisparken som gav 1–0, han Laudrup-lyfte fram bollen till Robbens 3–0, och om tre veckor spelar han offensiv mittfältare mot Sverige på Friends Arena. Han har gjort fem mål i VM-kvalet så här långt, lika många som Zlatan Ibrahimovic.

– Jag vet inte vad han är egentligen. Han är inte vänsterback i alla fall, som Pontus Wernbloom sa.

Men den dagen, den sorgen.

Bayern München har sina egna problem att ta tag i. De som följer vardagsarbetet kring Säbener Strasse säger att Pep Guardiola mest försökt sätta försvarsspelet så här i början, och det kan behövas.

Efter paus sjönk CSKA:s yttermittfältare femton-tjugo meter, samtidigt som Bayern blev lite mindre noggranna, lite mindre ambitiösa, lite mer stillastående. Då kom också de onödiga bollförlusterna, och kontringar mot en ensam defensiv mittfältare.

Mot bättre – eller ens bra – lag kommer de att få större problem än mot CSKA.

Den här gången spelade det ingen som helst roll.

En halvleks fotbollsporr, en halvleks avdomning, och när allt var över hade FC Bayern München tagit vid precis där de slutade i våras.

– Finale OHOH! sjöng Südtribune.

– Jag är väldigt stolt över spelarna, sa Pep Guardiola.

Han är inte nära någon slutprodukt än, men säg så här:

Om det här var trailern så tänker jag inte missa filmen.

Av: Simon Bank

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN