Hamrén stannar efter samtalet med Zlatan

FOTBOLL

Sitter kvar över EM 2016

Erik Hamrén stannar som svensk förbundskapten.

Efter ett samtal med Zlatan Ibrahimovic tog 56-åringen beslutet att förlänga sitt avtal över EM i Frankrike 2016.

– Zlatan har en del i att jag fortsätter, säger Hamrén.

Sverige hamnade tvåa i kvalgruppen bakom Tyskland och förlorade playoff-mötet med Portugal. Därmed får Erik Hamrén och hans landslag följa sommarens VM från tv-soffan. Trots det får förbundskaptenen fortsatt förtroende av Svenska fotbollförbundet.

”Alla anledning att vara nöjda”

– Tittar vi på prestationerna har vi anledning att vara nöjda. Tyskland är rankat tvåa i världen och vi kom tvåa i VM-kvalgruppen. I playoff levde drömmen om Brasilien till en kvart kvar mot Portugal som är rankat femma i världen. Sett ur det perspektivet har vi all anledning att vara nöjda med prestationerna, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Erik Hamrén avslöjade att han tog beslutet efter ett samtal med lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic.

– Söndag kväll tog jag beslutet. Jag pratar en del med spelarna och ställer krav på spelarna att ta beslut: Vad vill du. Jag tog också ett beslut själv. Nu får det vara färdigsörjt och dags att gå vidare. Då kände jag direkt ett jättesug att få fortsätta att jobba med det här. Jag är väldigt laddad och sugen att anta utmaningen att ta oss till EM i Frankrike. Det ska bli riktigt, riktigt spännande, säger Hamrén.

Övervägde du att inte fortsätta?

– När man är så besviken så självklart under stunder: ja. Därför är jag också glad att jag fick några dagar att sörja för hade frågan kommit tidigare hade man kanske inte varit redo för det. Men det är samma besvikelse för spelarna också. En sådan som Zlatan som i mina ögon är en av världens bästa fotbollsspelare har fått missa två VM-slutspel i sin kanske bästa ålder. Det är mycket av de bitarna, inte bara för mig själv utan för de människor man jobbar ihop med också. Inte minst alla supportrar.

”Lyssnade med Zlatan”

Har Zlatan en del i att du fortsätter?

– Ja, det har vi alla allihopa. Jag tycker att vi har en fantastiskt grupp både utav ledare och spelare. Jag lyssnade med en spelare innan diskussionerna med förbundet och det var Zlatan. Dels för att han är kapten men jag ville också lyssna av lite saker och höra från honom själv om hans ambition och motivation.

Vad sa han?

– Att han var lika motiverad nu som han var innan Portugal-matchen.

Nästa mål blir nu EM i Frankrike 2016, ett mästerskap Sverige förväntas kvalificera sig till sedan Uefa utökat turneringen från 16 till 24 lag. Det blir troligen också Zlatan Ibrahimovics sista chans i ett mästerskap.

– Mitt mål har alltid varit medalj, säger Erik Hamrén.

ARTIKELN HANDLAR OM