Fått omvärdera bilden av det onda och goda

Sjögren: Barcelona har tappat ansiktet

De var symbolen för det goda i den ondskefulla fotbollsindustrin.

Nu har allt det Barcelona värderade svärtats ner och den ende motståndaren förvandlats till fyra.

Barça är omringat.

Sportbladets Patrik Sjögren.
Sportbladets Patrik Sjögren.

Den spanska fotbollsverklighet vi såg för bara några år sedan är plötsligt helt omvänd. En av anledningarna till det är Atlético Madrid.

Raul Garca nickade in segermålet mot Villarreal och såg till att uppstickaren mycket överraskande har serieledningen. Bakom dem jagar FC Barcelona efter hemmasegern mot Betis och först på tredjeplats återfinns Real Madrid.

En ny verklighet för Atlético och Real. Men ingenting jämfört med den Barcelona tvingats anpassa sig till.

Jesus är djävulen och satan har erövrat tronen

De kallades FC Uefa av kritikerna, vann allt som gick att vinna, omtalades som historiens bästa klubblag, hyllades för världens i särklass mest produktiva talangfabrik och hade värvningsordningen att världsspelarna ringde till dem. Inte tvärtom. De stod för det allra vackraste med fotbollen och förvandlades till själva symbolen för hela Kataloniens självständighetskamp. Och de hade bara en motståndare.

Det var riddaren på den vita springaren i blåa och röda färger mot den svarte riddaren motsägelsefullt klädd i vitt. Det var den lille argentinaren som klubben hade räddat från fattigdom och som nu bländade världen med sina fotbollskunskaper. Han ställdes mot den överbetalde divan som ärkerivalen gjort till världens dyraste och som slogs mer för sina egna framgångar än för lagets.

Det var så världspressen målade upp den spanska ligan. Det var så vi lärde känna FC Barcelona mot Real Madrid. Det är bara några år sedan men när vi nu snart ska sammanfatta La Liga igen är världen vänd upp och ner. Jesus är djävulen samtidigt som satan själv erövrat tronen. Detta efter ett år som fått Barcelona att tappa ansiktet fullständigt.

Hösten började med att Cristiano Ronaldo hävdade att Fifa och dess president Sepp Blatter favoriserade ”FC Uefa”. Hösten slutade med att Fifa förlängde röstningstiden till Ballon d'Or så att Ronaldo fick en större chans att vinna priset.

När vintern kom lyckades inte Barça gömma sina egna hemligheter i snön. De riktiga siffrorna kring värvningen av Neymar kom ut i ljuset och visade att Barcelona betalat mer för sin Galáctico än Real lade för ”världens dyraste spelare” Gareth Bale. De avslöjade att Barça som velat stå för rent spel och moraliska värderingar skickat pengar till så många olika destinationer att en svensk skatteplanering såg ut som rena förskoleverksamheten i jämförelse.

Ligakampen minst viktig

Det tvingade presidenten Sandro Rosell att avgå och den internationella pressen att omvärdera den så dramaturgiskt perfekta bilden av det goda mot det onda som de efter år av slentrianmässigt upprepande ristat in i våra medvetanden. Bara månader senare kom nästa tunga smäll och nu slog den mot det allra heligaste i klubben.

Barcelonas flaggskepp och stolthet, akademien La Masia, straffades av Fifa för att på ett regelvidrigt sätt handlat med talanger under 18 år. Värvningen av 13-årige sydkoreanen Seung Woo Lee blev droppen som fick bägaren att rinna över och Barça har nu belagts med transferförbud de två kommande fönstren.

Det ironiska är att rekryteringen av Seung Woo Lee i princip är identisk med den av Leo Messi 1999. Messi kom även han som 13-åring och utvecklades i Barcelonas regi till själva juvelen i den krona som La Masia varit på Barcelonas huvud. Nu har den förvandlats till en skavande och sårande törnekrona.

Klubben som kunde luta sig tillbaka och se världsspelare som Zlatan Ibrahimovic slåss för att få komma till Camp Nou kan samtidigt snart bara vara Spaniens tredje bästa lag – och nu går stjärndörren till klubben inte heller bara inåt.

Förra sommaren nobbade La Masias senaste supertalang Thiago ett nytt avtal och drog till Bayern München. I sommar kommer deras kanske främste målvaktsprodukt någonsin Victor Valdes även han fortsätta karriären på annat håll.

Det enfrontskrig Barcelona behärskade så galant måste nu föras på fyra fronter: Mot Real Madrid, mot Atlético Madrid, mot Fifa och för den ikoniska bild av klubben som nu håller på att förstöras.

Ligakampen känns plötsligt som den minst viktiga.

Se tabell och spelschema för La Liga här!

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN