Zlatans attack – efter bil-debatten

”De kan få en cykel med min autograf så blir det bra”

Anders Svensson sa att man ska sluta jämföra dam- och herrfotbollen.

Nu får veteranen medhåll av Zlatan Ibrahimovic, 32, som inte vill jämföras med damer:

– Med all respekt för det damerna gör, de har gjort det fantastiskt bra, men du kan inte jämföra herrfotboll med damfotboll. Det är ett dåligt skämt som inte ens går hem i Rosengård, säger Zlatan till Expressen.

Bäst i Sverige Schelin fick Diamantbollen för fjärde gången, och Zlatan Guldbollen för åttonde gången vid Fotbollsgalan 2013.
Bäst i Sverige Schelin fick Diamantbollen för fjärde gången, och Zlatan Guldbollen för åttonde gången vid Fotbollsgalan 2013.

Den känsliga debatten väcktes ordentligt efter att Svenska fotbollförbundet valde att belöna Anders Svensson, som meste landslagsman (146) någonsin, med en bil på Fotbollsgalan i november. Samtidigt fick Therese Sjögran, med 187 landskamper på meritlistan, gå hem tomhänt, vilket upprörde många.

I efterdyningarna till bildebatten träffade Sportbladet Svensson – som då slängde mer bränsle på elden – när han tog upp svårigheterna med att jämföra dam- och herrfotboll. En intervju som fick spridning långt utanför sportsidorna.

– Jag vill verkligen betona att i en perfekt värld hade det varit samma intresse och samma löner. Då hade det inte varit något tjat. De tränar ju precis lika mycket som vi gör. Dessutom måste många av dem jobba vid sidan av, det är otroligt imponerande. Men damlandslaget är en ren förlust medan herrlandslaget drar in massa pengar som gör att dam- och ungdomslandslagen kan åka på sina resor, sa Svensson till Sportbladet då.

”Vi spelar in det de använder”

I en intervju med dagens Expressen ger sig Blågults kapten Zlatan Ibrahimovic in i jämställdhetsdebatten.

– Ska vi jämföra herrarnas ekonomi med damernas? Vi spelar in det de använder. Det går inte att jämföra, snälla. Den uppmärksamheten som svensk damfotboll får i Sverige, det är ingen annan i världen utav damspelare som får det i sitt eget land. Bara det är en fantastisk sak. Men det här betyder inte att jag inte uppskattar det de gör, de har gjort det fantastiskt bra och kommer att fortsätta göra det fantastiskt bra. Men det går inte att jämföra damernas individuella prestationer med herrarnas. Och sedan när jag kommer utanför Sverige jämförs jag med Ronaldo och Messi. Hallå, på vilken nivå är vi? Det är ett skämt, säger han till tidningen.

Efter att Zlatan tilldelats Aftonbladets Guldboll för åttonde gången, fick han frågor angående utdelningen av bilen till Svensson och svarade då:

"Klart Anders förtjänar en bil, det är klart han ska ha något tillbaka för det. Om hon förtjänar en bil? Ja, möjligtvis... Absolut. Ja".

– När jag fick frågan där på presskonferensen när det gällde Guldbollen... Jag förstod ju inte ens vilket rekord den här damspelaren hade tagit. Jag förstod inte det så det var därför jag svarade "ja" så att det låter bra, så det inte blir något konstigt, för jag förstod inte alls vad som hände, säger Ibrahimovic till Expressen.

”Synd om Anders”

Kritiken som riktats mot fotbollförbundet är respektlös mot Svensson och kastar en skugga över hans prestation, tycker Ibrahimovic. Han betonar också att vi i Sverige generellt är för dåliga på att hylla och uppskatta spelarna vi har.

– Det är synd om Anders, för han har gjort det fantastiskt bra. Vem som kommer att slå hans rekord det vet jag inte, men vem pratar om det rekordet i dag? Ingen! Man snackar om att han ska leasa, hur mycket han ska skatta... Snälla, lägg ner! Herregud. Det går inte att jämföra. Det är bättre att vi är på den linjen än att vi sänker hela hans värde för att jämföra honom med damernas individuella prestationer. De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, säger anfallsstjärnan och tillägger:

– All respekt för damerna, men de ska få efter det de spelar in. Man ska jämföra på det sättet.

”Känner sig levande”

Annars njuter Zlatan under julledigheten av folkets kärlek, efter att för femte året i rad vunnit i Sportbladets och Sifos undersökning om vem som är Sveriges favorit.

– Det gör att man känner sig levande, säger han.

Läs hela intervjun och se hela listan här!

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN