Fotbolls-EM

– Har alltid velat vara som Buffon

Av: 

Oskar Magnusson

FOTBOLL

Casillas hyllar sin jämlike inför finalen

Gianluigi Buffon.
Gianluigi Buffon.

Han har vunnit VM, EM och Champions League.

Men Iker Casillas håller sig inte ens som nummer ett i finalens målvaktsmatch.

– Jag har alltid velat vara som Gianluigi Buffon, säger han.

Iker Casillas.

EM-finalen blir inte bara ett gigantmöte mellan Spanien och Italien.

Den blir också en duell mellan två av fotbollshistoriens bästa målvakter.

Spaniens Iker Casillas, 31, och Italiens Gianluigi Buffon, 34, är inte bara lagkaptener för sina respektive landslag – deras karriärer påminner till stora delar om varandras.

Debuterade som 18-åringar

Båda debuterade i seniorsammanhang som 18-åringar: Casillas i Real Madrid, Buffon i Parma.

Casillas har varit Real troget sedan dess och vunnit ligan fem gånger, Champions League två gånger och utsetts till världens bästa målvakt fyra gånger av IFFHS (Internationella organisationen för fotbollshistoria och statistik). Han har blivit världs- och europamästare för Spanien.

”Är en inspirationskälla”

Buffons karriär tog fart på allvar efter att han lämnat Parma för Juventus 2001, och han började genast rada upp ligasegrar för Turinlaget. 2003 spelade han i sin hittills enda Champions League-final (förlust mot Milan), och 2006 nådde karriärens absoluta höjdpunkt genom VM-guldet med Italien.

Men trots att den tre år yngre Iker Casillas meritlista redan väger tyngre än Gianluigi Buffons är det ingen tvekan om vem som ser upp till vem.

– För oss lite yngre målvakter har Buffon alltid varit referenspunkten och inspirationskällan, säger Realkeepern i radioprogrammet Onda Madrid.

”Buffon alltid topp tre”

– Han har min största beundran och respekt. I åtta, nio års tid har han hört till de tre bästa målvakterna i världen. De andra två byts ut då och då, men Buffon är alltid där uppe.

När Buffon fick höra de berömmande orden under gårdagens presskonferens var han inte sen med att hylla sin konkurrent.

– Iker Casillas har hållit samma höga nivå i så många år nu och för en målvakt är det svårast av allt. Spanien släpper nästan aldrig in några mål och det är hans förtjänst.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM