Efter förlusten mot AIK: ”Hade inte blivit bättre om vi börjat tjonga”

avFredrik Jönsson, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Göteborg hade mycket boll men svårt att skapa chanser i förlustmatchen mot AIK.

Lagets spelare tycker dock att Blåvitt fortfarande är på rätt väg i sin stora förändringsprocess.

– Jag tror inte att det hade blivit bättre om vi hade börjat tjonga, säger Gustav Engvall.

AIK vann klassikermötet mot IFK Göteborg efter två drömmål i en i övrigt ganska chansfattig match.

Blåvitts lagkapten Sebastian Eriksson tyckte att det var en jämn match men att AIK var bättre i både offensivt och defensivt straffområde.

– AIK är betydligt bättre i boxen. Ute på planen är det två lag som håller i bollen i olika perioder, men matcher brukar avgöras i straffområdena. Där var AIK bättre, säger han efter matchen.

Trots ett stort bollinnehav i långa perioder hade Göteborg svårt att skapa farliga målchanser mot stockholmarna.

– Men det har alla mot AIK. De står med elva man och bara väntar, så det är tufft. Vi lyckades hålla i bollen och trycka ned dem, men vi lyckades egentligen inte skapa några målchanser alls, säger Sebastian Eriksson.

”Hade inte blivit bättre om vi tjongat”

När Gustav Engvall spelade i IFK Göteborg 2015 sänkte han AIK med två mål på Friends. Den här dagen var han dock aldrig nära att upprepa succén.

– De får ett mål som är en på miljonen. Vi vet att om AIK får första målet är de bra på att stänga ner matchen. De står med en fembackslinje och de är svåra att bryta igenom. Vi sprang runt och försökte, men det hände inte så mycket, säger han.

– Vi bryter inte ner dem, men jag tror inte att det hade blivit bättre om vi hade börjat tjonga. Vi gör det vi kan, men jag tycker ändå vi ska skapa fler lägen.

Tobias Hysén säger att Göteborg aldrig var riktigt nära mot ett samlat AIK.

– Vi har mycket boll, men de har hela laget bakom. Vi skapar egentligen ingenting. Vi har ett skott som är halvfarligt, men utöver det händer det inget. Det känns som att de kontrollera det ganska bra. Vi var för dåliga i båda ändarna. Första målet var inte mycket att göra något åt, det är ett monstermål. Andra målet får de göra alldeles för lätt, säger han.

”Vi kan trycka ner AIK”

Sebastian Eriksson tyckte att AIK:s 1–0-mål bara var tur. Han håller dock med Hysén om att Göteborg borde ha kunnat förhindra 2–0-målet.

– Det känns som att det är mer vårt eget fel. Vi tappar boll på egen planhalva och sen får Olsson driva igenom.

Sebastian Eriksson tycker att Blåvitt har fått flera positiva svar av starten på säsongen.

– Att vi spelar lite bättre fotboll, att vi tror på det vi gör. I alla tre matcher vi har förlorat tycker vi att vi har gjort det ganska bra. Vi släpper inte till så många målchanser, men det är nog en väldigt hög procent av de chanser vi släpper till som det blivit mål på, säger Sebastian Eriksson.

Blåvitt har vunnit två matcher och förlorat tre i upptakten av allsvenskan. Sebastian Eriksson tycker dock inte att det finns något som laget borde göra annorlunda i sin förändringsprocess.

– Absolut inte, tvärtom. Vi märker att vi kan trycka ner AIK, jag minns att vi tryckte ner Malmö i cupen och att det var en jämn match mot Östersund där vi också hade mycket boll. Vi känner att vi är på god väg till något bra, säger Sebastian Eriksson. 

Foto: Ola Axman
Gustav Engvall.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM