Målet: VM-truppen

1 av 3 | Foto: ALL OVER PRESS
FOTBOLL

Först klar för Benfica - sedan utlånad till Crystal Palace.

Agenten Hasan Cetinkaya förklarar turerna och berättar att siktet är inställt på sommarens VM.

– Den här övergången är häftig för svensk fotboll. Det är också ett bra skyltfönster för VM, säger Cetinkaya.

För några dagar sedan avslöjade Sportbladet att Erdal Rakip var klar för Benfica, och skulle lånas ut till Crystal Palace. I dag blev allting officiellt.

– Det är en häftig övergång. Det visar att man kan ta ett stort steg från allsvenskan och ut till de största ligorna, säger agenten Hasan Cetinkaya.

Det har varit mycket skriverier.

”Ett bra skyltfönster”

Tidigare i dag uppgav portugisisk media att lånet till Palace kunde stoppas på grund av en skada på Benfica-mittfältaren Filip Krovinovic. Men det var aldrig aktuellt.

– Allt skrevs på i fredags, så allt var klart innan helgens matcher. Sen började han träna med fysio redan i helgen. Både Palace och Benfica hade matcher, så det har varit överenskommet att affären skulle presenteras efter helgen, säger Cetinkaya.

I början av januari landade Rakip i Lissabon. Sedan dess har det nästan tagit tre veckor innan allt blev officiellt.

– Vi har besökt många klubbar i Europa, det har inte varit någon brådska. Det viktiga är att det blir rätt för alla parter. Det har vi lyckats med. Benfica är ett bra skyltfönster, det är en bra klubb att utvecklas i - det vet vi eftersom vi såg hur det gick för Victor Nilsson Lindelöf, förklarar Cetinkaya.

”Har hjärnkoll på Erdal”

Varför blev det Palace?

– De behövde förstärka laget, och Roy Hodgson har hjärnkoll på Erdal. Premier League är en dröm för alla spelare - det är världens bästa liga. Vi kände att det var ett bra steg. Det är kanske ett större steg dit än till Benfica, men samtidigt har han allt att vinna. Jag tycker att man ska ha som policy att få svenska spelare att hamna i världsligor - det utvecklar svensk fotboll.

Är det realistiskt med speltid i Palace?

– Det är en win-win. Jag är övertygad om att Erdal kommer att få speltid. Han har haft ett break sedan säsongen med Malmö, det är inte rättvist att kräva att han ska gå in från start direkt. Men han kommer att få spela. Vi tror på det här. Erdal har allt att vinna, han kommer att ta chansen.

Foto: PRIVAT
Cetinkaya och Rakip på plats hos Benfica.

”Spelar man i en världsliga ska man vara med i landslaget”

Rakip tackade nej till januariturnén på grund av klubbyte. Men målet är VM i Ryssland - det betonas av Cetinkaya.

– Ett VM väntar i sommar och Erdal ska givetvis vara med där. Förbundskapten Janne Andersson har bra koll på honom och ville att han skulle ha varit med i Abu Dhabi. Om man tittar på landslaget i dag finns det spelare i sämre ligor som inte får speltid, så jag anser att Erdal har väldigt goda chanser efter flytten. I dag finns det ingen landslagsmittfältare - förutom Emil Forsberg - som spelar på samma liganivå.

– Ju större konkurrens, desto bättre utveckling har du möjlighet att få. Spelar man i en världsliga ska man vara med i landslaget.

Kontraktet med Benfica löper över 4,5 år. Låneavtalet med Crystal Palace är ett halvår.

ARTIKELN HANDLAR OM