Sverige ”världsmästare” efter straffavgörandet

Hamréns mannar klara för final i Kings Cup

CHIANG MAI/STOCKHOLM. Sverige inledde Kings Cup mot Nordkorea och det krävdes straffar för att avgöra matchen.

Sverige vann straffläggningen och är ny "världsmästare".

– Underbart! Jag har gått och laddat för det här i många år. Fantastiskt. Den som grävde fram det här får jag tacka för jag är jäkligt nöjd med att få kalla mig för världsmästare, säger Erik Hamrén till Sportbladet.

I första matchen av Kings Cup i Thailand startade Erik Hamrén med en stark elva mot Nordkorea. Kanske hade han den inofficiella världsmästartiteln i sikte.

Det var en första halvlek som inleddes väldigt avslaget men så småningom tog Sverige kommandot och de sista 25 minuterna dominerades av svenskarna. Hamréns mannar lyckades dock inte konvertera chanserna som gavs. Närmast var landslagsdebuterande Erton Fejzullahu med ett volleyskott på inlägg, som räddades av den nordkoreanske målvakten Ri Myong-Guk.

I övrigt gjorde IFK Göteborgs Jakob Johansson en stark första halvlek på mittfältet.

Hamnade i underläge

Men andra halvleken inleddes inte lika starkt som den första avslutades. I den 48:e minuten producerade Nordkorea sin första riktiga målchans – och gjorde mål.

När Pär Hansson testades för första gången släppte han in ett skott från utanför straffområdet av Hong Kum-Song.

Den ledningen varade bara i åtta minuter. Tobias Hysén stressade målvakten Myong-Guk att slå bollen till Fejzullahu som frispelad kunde vinkla upp avslutet i krysset i den 56 minuten.

"Skönt att få göra mål"

Efter kvitteringen fick Sverige igång spelet och hotade Nordkorea gång på gång. I jakten på segermålet gjorde Hamrén sitt första byte i den 64 minuten, när Victor Claesson ersatte målskytten Fejzullahu.

Något segermål kom aldrig och efter 90 spelade minuter stod det 1-1. Matchen fick avgöras på straffar. Där var Sverige vassast och satte alla sina fyra straffar, medan Nordkorea missade två stycken och straffläggningen behövde inte slutföras. Slutresultatet efter straffarna således 5-2 till Sverige.

"Kan man skryta om"

Efter matchen var Hamrén nöjd med att vara ny världsmästare.
– Underbart! Jag har gått och laddat för det här i många år. Fantastiskt. Den som grävde fram det här får jag tacka för jag är jäkligt nöjd med att få kalla mig för världsmästare, säger Hamrén till Sportbladet.
Cigarr och skumpa nu då?
– Nej nej, vi ska inte överdriva, vi spelar på lördag också.
Då har ni en världsmästartitel att försvara?
– Vi har några dagar på oss. Sedan får vi se om vi kan försvara titeln.
Även målvakt Pär Hansson kände sig stolt över nya titeln.
– Jag hörde att vi var världsmästare nu. Det kan man skryta om sedan någon gång i framtiden, säger Hansson till Sportbladet.

"Knorrat in många mål i bortre"

Erton Fejzullahu blev ende svensk att göra mål under ordinarie speltid och kan lägga en lyckad landslagsdebut bakom sig.

– "Tobbe" satte press på målvakten som försökte rensa men fick dålig träff. Jag tog in bollen utanför straffområdet, såg att keepern sprang mot målet och jag lobbplacerade den i bortre krysset, säger Fejzullahu till Sportbladet.
Du var iskall där?

– Ja.
Vad tänker du?

– Det var ett bra läge. Det fanns yta i bortre. Jag har knorrat in många mål i bortre i allsvenskan, säger Felzullahu.

På lördag väntar en final mot Finland, som besegrade Thailand i den andra semifinalen.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.