Fotboll

21 år – och sportchef i Azerbajdzjan

Av: 

Patrik Larsson

FOTBOLL

Unge svensken gick från datorspel till verklighet

Från vänster: Olivier Dacourt, Vugar Huseinzade, Jean-Pierre Papin och medarbetare i klubben.
Från vänster: Olivier Dacourt, Vugar Huseinzade, Jean-Pierre Papin och medarbetare i klubben.

21-årige svensken Vugar Huseinzade har gjort en otrolig resa på kort tid.

Från att ha spelat fotbollsspel på datorn för ett litet tag sedan fick han förra veckan jobbet som sportchef i storstadsklubben FC Baku – framför kandidater som franske legendaren Jean-Pierre Papin.

– Det kom som en chock, berättar Huseinzade för Sportbladet.

Efter att ha kommit till Sverige från Azerbajdzjan vid millenieskiftet drömde Vugar Huseinzade förvisso om en framtid inom fotbollen, men spelade aldrig på någon högre nivå än pojklaget i Kumla.

– Jag har alltid velat hålla på med fotboll och har spelat Football Manager-spelet sedan 2002, berättar Vügar och refererar till det klassiska fotbollsspelet där man tar rollen som manager (tränare och sportchef).

Förra veckan blev han sportchef på riktigt – i azerbajdzjanska FC Baku.

Den första kontakten med klubben kom på ett slumpartat sätt, då Vugar sprang in i klubbens vicepresident på ett hotell i Litauen för några år sedan.

”Vi snackade lite”

– Han fick höra att jag var från Azerbajdzjan och vi snackade lite, berättar han.

Vi spolar fram till december förra året: tre terminer in i en management-utbildning i Boston bestämde sig Vugar för att ta en paus från skolan.

Med erfarenhet från att ha hjälpt scout- och management-företaget SBN med kontakter i länder som Ryssland, Ukraina och Azerbajdzjan tog han chansen – han plockade ihop sitt pick och pack och flög till Baku för att jobba som assistent åt vicepresidenten.

Allting gick bra och när klubben några månader senare sparkade den sittande sportchefen klev franske landslagslegendaren Ballon d'Or-vinnaren Jean-Pierre Papin fram som favorit för posten.

”Frågade om jag var redo”

Men vicepresidenten ville annorlunda och för några dagar sedan berättade han sin plan för Vugar.

– Det kom som en chock. Vi hade ett snack och han frågade om jag känner mig redo för det här. Så jag svarade ja. Nästan alla tidningar här skrev att ”jag vann racet” mot Papin. Det lät lite roligt, inte för att jag skulle jämföra mig med honom, säger han med ett lätt skratt.

Papin förväntas istället få en roll högre upp i hierarkin och även den tidigare landslagsspelaren Olivier Dacourt kan, om allt stämmer, snart komma att jobba i klubben.

Som sportchef har han kontroll över spelarköp och försäljningar och administrerar över a-laget.

Vill värva svenskar

Den senaste tiden har FC Baku börjat sikta uppåt och målet, samt förväntningarna, är tydliga.

– Jag vill se laget i minst Europa League, det är där vi vill vara. Det finns allt som behövs, säger Vügar.

För att ta klubben framåt planerar den nye sportchefen bland annat att blicka bakåt – och arbetar på att hämta in svenska spelare.

Har du några namn?

– Jag kan inte säga specifikt, men vi har kontakt med en fotbollsagentur och det handlar om spelare som är kända i allsvenskan, säger han.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!